În comuna Țețchea, ființează din anul 2016, un club de voluntariat sub numele de „IMPACT NUMBER ONE”, afiliat la Fundația „Noi Orizonturi” din Cluj Napoca, finanțat de „Liechtenstein” Norvegia. Scopul și obiectivele clubului răspund necesităților comunității, cu accent pe cerințele instructiv educative. În cadrul clubului activează 23 membrii, elevi, care coordonați de profesori se întrunesc săptămânal și stabilesc obiectivele și modalitățile de sprijin pentru comunitate.
Cel mai important proiect la care a aderat clubul și se află în desfășurare, în care sunt implicați toți factorii cu răspunderi din comună este „Incluziunea socială”ce are drept motto „Învățare pentru toți”.Acest proiect inițiat de Fundația„Noi Orizonturi”se implementează în 7 școli din țară, printre care și în comuna Țețchea, singura din Bihor, unde elevii de etnie rromă reprezintă 63, 67% din totalul școlarilor. Proiectul se derulează pe timp de 4 ani ( 2016 – 2020)având ca obiective principale : – stoparea abandonului școlar, în special după clasa a IV-a ,- stoparea violenței în familie și școală. Pentru atingerea obiectivelor propuse sau organizat mai multe activități: opțional la nivelul școlii, privind incluziunea socială la nivelul comunei, care din toamnă cu avizul ISJ Bihor,să intre în curricula școlară; – curs „Cercul siguranței alcătuit din 12 părinți și 12 cadre didactice, cu durată de 8 săptămâni, cu sprijinul unor psihologi – lectori de la Cluj; deplasări în comunitățile de rromi, pentru cunoașterea situației fiecărei familii și atragerea părinților ca parteneri în procesul de incluziune socială. Clubul Impact își propune ca din toamna acestui an să alcătuiască un grup nucleu la nivelul comunei alcătuit din cadre didactice, reprezentanți din partea Primăriei și a Consiliului local, din partea părinților, cu putere de decizie asupra obiectivelor proiectului. Activitatea clubului Impact și munca asiduă a cadrelor didactice în parteneriat cu ceilalți parteneri din grupul nucleu, folosind mijloace și metode adecvate în derularea proiectului , cu siguranță vor obține succese.
În ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a copilului și Ziua Națională Impact, coordonați de d-nele prof. Puie Crina director, Luminița Ile și Cristina Pop, au organizat evenimentul cultural artistic„Valorile comunității noastre”în cadrul căruia publicul prezent a vizionat standuri cu produse culinare tradiționale, pregătite cu rețete proprii și un stand cu vânzare cuprinzând obiecte ornamentale și de artizanat confecționate de elevi. Partea artistică a fost susținută de elevi din toate școlile din comună, prin cântece și dansuri tradiționale românești, maghiare și țigănești. S-a detașat grupul de dansatori din Hotar, membrii ai Ansamblului folcloric „Datina”din Aleșd, care au încântat publicul prin măiestria dansului și frumoasele costume populare.
La manifestare a fost prezent și d-l Ovidiu Drâmbea, primarul comunei care în discursul inaugural a felicitat copiii cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor, iar la sfârșitul manifestării ,prin grija Primăriei toți copiii au primit pachete cu dulciuri.
Nicu Răcuciu