Polițiști au desfasurat actiuni de preventie printre turisti si localnici din municipiul Oradea și în localitățile Șuncuiuș și Remeți

264
FOTO-8-VACANTA-IN-SIGURANTA-800x611
Foto © IPJ Bihor

Polițiștii de prevenire bihoreni au fost alături de turiști și au venit în sprijinul acestora cu recomandări preventive, pe parcursul întregului sezon estival. Pentru a preveni victimizarea în perioada vacanței de vară și a concediilor și pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean au acționat pe întregul parcurs al sezonului estival, atât în locaţiile cu un aflux mare de public din județul Bihor, cât și în zonele de agrement frecventate de copii.

În activitățile preventive desfășurate de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și de polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor pe parcursul sezonului estival, au fost implicați, ca parteneri, reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, cei ai Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Bihor, Direcția Județeană de Tineret și Sport Bihor și Asociația de promovare a turismului în Băile Felix și 1 Mai.

Astfel, polițiștii bihoreni au acționat preventiv în cele trei centre de agrement aparținând Direcției Județene de Tineret și Sport Bihor, respectiv în municipiul Oradea și în localitățile bihorene Șuncuiuș și Remeți. În cadrul taberelor școlare organizate în cele trei locații din județul Bihor, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au interacționat cu peste 400 de copii, tineri și cadre didactive proveniți din județele Bihor, Bacău, Prahova, Constanța, Argeș, Mehedinți, Gorj, Teleorman și Neamț.

În cadrul întâlnirilor pe care polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de progam le-au desfășurat cu copiii şi tinerii, au fost discutate aspecte legate de pericolele prezente în mediul virtual. De asemenea, poliţiştii de prevenire bihoreni i-au informat pe copii, în cadrul unor discuții interactive, prin intermediul unor jocuri special create pentru ei și în contextul unor concursuri pe teme preventive, cu privire la avantajele şi dezavantajele internetului, modul de reacţie în cazul unor incidente survenite pe reţelele de socializare, despre educaţia rutieră, siguranţa bunurilor personale și despre prevenirea traficului de persoane. Totodată, au fost prezentate filmulețe documentare, informativ – preventive, care au constituit punctul de plecare în cadrul discuțiilor purtate de polițiști cu copiii.

Totodată, în perioada iunie – august a.c., polițiștii de prevenire bihoreni alături de polițiștii de proximitate din Băile Felix au acționat preventiv pe raza stațiunilor bihorene Băile Felix și Băile 1 Mai, în parteneriat cu Asociația de promovare a turismului în Băile Felix și 1 Mai.

Poliţiştii bihoreni au realizat materiale cu recomandări preventive, afișe, flyere şi broșuri și obiecte promoționale, brățări, brelocuri, evantaie cu mesaje preventive etc., cu sloganul campaniei „Siguranță în vacanță!” pe care le-au distribuit celor mici și părinților sau bunicilor acestora, pentru a preveni victimizarea lor.

În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu turiștii din stațiunea bihoreană, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări preventive cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile, cu accent pe prevenirea furturilor de pe plajă și din spațiile de cazare.

Totodată, polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au acționat pentru prevenirea furturilor din autoturisme, pe raza municipiului Oradea, dar și în cele două stațiuni turistice amintite, având în vedere că neglijența sau neatenția manifestate de unii de posesori de autoturisme favorizează acest tip de infracțiune. În acest sens, polițiștii de prevenire bihoreni au purtat discuții cu turiștii, i-au consiliat cu privire la riscul la care se expun prin neadoptarea unor simple măsuri preventive, iar acelora în autoturismele cărora au fost observate bunuri de valoare lăsate la vedere, polițiștii bihoreni le-au amplasat pe parbriz materiale de informare, prin care erau atenționați că autovehiculele respective prezintă risc în ceea de privește furtul din interior.

Polițiștii de prevenire bihoreni vor continua activitățile menite să sublinieze importanța conduitei preventive pe perioada vacanței sau concediului în locuri publice cu un aflux mare de cetățeni, precum parcuri și centre comerciale, pentru a preveni furturile din buzunare, genţi şi din locurile de petrecere a timpului liber, tâlhăriile şi furturile din locuinţe sau din autoturisme.

PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI CÂND VĂ RECREAŢI!

Poliţiştii de prevenire bihoreni vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită bunurilor personale, pentru a nu fi prejudiciaţi!

LA PLAJĂ:
– Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale!
– Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!
– Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere pe plajă! Nu uitaţi că există indivizi care speculează orice neatenţie din partea dumneavoastră!

ÎN STAŢIUNE:
– Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi baniI pe care îi deţineţi!
– Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portmoneu doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.
– Păstraţi portmoneul / geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!
– Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.
– Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!
– Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!
– În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de o vacanţă minunată, feriţi de evenimente neplăcute!

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.