A fost inaugurat un nou traseu de via ferrata la Şuncuiuş

626

Noul traseu a fost inaugurat sâmbătă, 5 septembrie, printr-o serie de activităţi în parcul de aventură Montana Land la care au participat atât adulţi, cât şi copii.

Noul traseul cere experienta in Via Ferrata si chiar in catarare pe stanca. Treptele sunt rare, destul de departate, si plasate doar in zonele surplombate (sau complet lipsite de prize naturale). Cei ce intra in traseu trebuie sa aiba incaltaminte adecvata de munte cu talpăa aderenta si sa fie pregatiti pentru situatii solicitante atat fizic cat si psihic surplombe la inaltime mare, suspendare in gol pe firele metalice ale podului, zone cu foarte putine trepte.

Clubul ofera atat instructaj cat si echipament special contra cost. Toate incasarile se folosesc exclusiv la reamenajare/intretinere trasee vechi de escalada/alpinism/via ferrata sau amenajare de trasee noi in zona.

Ziua de sambata a fost presarata cu diverse activitati dedicate tutror categoriilor de varsta sau conditie fizica cu escalada pentru copii si adulti, via ferrata pentru cei mici, traseu de via ferrata pentru incepaturi, totul culminand cu o parcurgere a noului traseu inaugurat asistat de o filmare din drona.

Program complet eveniment: https://www.facebook.com/notes/cassio-montana/program-lansare-via-ferrata-podu-indian-5-septembrie-2020/3361799897218396

Lungime traseu: 160m Diferenta de nivel : 80 m Dificultatea medie : “C/D” (dificil, conform cotatiei UIAA)

Descriere traseu: 

Traseul parcurge in prima parte o creasta clara (fostul traseu de alpinism “Creasta Suta”). Chiar intrarea este o mica surplomba, cu cateva trepte departate, urmata de o zona fara prize (si doar cateva trepte departate). Intrarea mai “tare”are scopul de a tria pe cei nepregatiti pentru astfel de traseu ! Urmeaza niste praguri cu prize bune (si fara trepte) ce ne duc pe un prag comod (marcat de 2 pitoane antice din vechiul traseu). De aici, creasta devine usor surplombata si apar problemele serioase, pe care le depasim cu treptele plantate (destul de departat), iar trecerea asigurarilor peste ancore este solicitanta. La final, cresta pierde din dificultate si duce (fara trepte), ascendant stanga spre o brana clara si comoda (“Brana Aeriana”). ATENTIE ! din stanga jos, vine linia altui traseu (“Braul de Mijloc”) ce intersecteaza traseul nostu intr-o mica sa de pe creasta (si pleaca spre dreapta, usor ascendent, dupa creasta). Deci noi, ne angajam ascendent STANGA, pe o brana comoda pe care o parcurgem fara probleme (ideal loc de poze), traversand mult in stanga (cam 40 m). La sfarsit, brana se ingusteaza sub un perete surplombat ce ne “arunca” putin peste prapastie, dar trecem cu bine pe o mica platforma, de unde pleaca spre stanga , peste un valcel aerian, podul indian. Podul Indian are 4 fire distincte : unul pentru picioare (mergi “pe sarma”), cate unul pentru cele 2 maini (de “echilibru”), si unul deasupra, pe care se pun cele 2 asigurari. ATENTIE ! Pe aceasta portiune , “amortizorul” se coate din uz (se “sunteaza” cu o bucla). Podul Indian, ne duce 20 m pe deasupra valcelului aerian, pana in peretele de vizavi, deasupra unui tavan, aproape pe creasta. ATENTIE !!! Eliminam “suntul” de pe amortizor, pentru a putea continua in perete.

Iesim de pe pod prin stanga, pe o zona lipsita de prize si usor surplombata, pe niste trepte destul de departate. De pe creasta, se vede traseul cu “Grota cu hamace Montana”, undeva in stanga. Cele doua trasee se vor termina in acelasi loc, sus, pe Pintenul final. Dupa ce depasim cu ajutorul catorva trepte, destul de departate, zona mai dificila (surplombata si cam fara prize), continuam pe prize naturale, dar nu chiar usor, pana pe varf, unde traseul se termina oferind o panorama frumoasa.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.