,,Sărbătoarea cartofului” a avut loc în weekend la Șinteu

318
 

Duminică a avut loc, în localitatea bihoreană Șinteu, ediția cu numărul XIX a evenimentului ,,Sărbătoarea cartofului”, organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Consiliul Local și Primăria Șinteu, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar” Oradea și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

 

Cartoful, cunoscut drept ,,pâinea slovacului”, a fost sărbătorit și în acest an așa cum se cuvine. Festivitățile au început cu o slujbă religioasă, după care publicul a fost invitat să participe la un program cultural – artistic pregătit de formațiile locale de cântece și dansuri populare slovace: ,,Pramienok” (,,Izvorașul” ) din Șinteu, ,,D`atelinka” (,,Trifoiașul”) din Vărzari și ,,Salajka” din Făgetu, Sălaj. Lor li s-au alăturat ansamblul ,,Palisada”, din localitatea Cuzap, care a prezentat cântece și dansuri populare românești, precum și formația ,,Gorboc”, din Mișca, care a susținut un spectacol bazat pe cântece și dansuri maghiare. Doar faimoasele plăcinte din cartofi, numite ,,podlesniak” și ,,tocna”, au mai stârnit interesul participanților în aceeași măsură.

Ca în fiecare an, a fost organizat un concurs între familiile producătoare de cartofi. Astfel, Primăria Șinteu a acordat premii pentru ,,Cel mai greu cartof”, care a cântărit 888 grame, și pentru ,,Cartoful cu cea mai interesantă formă”. La categoria ,,Cea mai lungă și neîntreruptă coajă de cartof”, probă care s-a desfășurat la locul evenimentului, a fost premiat un participant care a curățat o coajă de aproape un metru (94 centimetri).

Alte premii au fost acordate de către Primărie în pauzele dintre momentele artistice, pe baza unor concursuri sau tombole.

Ca o noutate faţă de anii anteriori, de această dată au fost organizate excursii pe biciclete pentru cunoaşterea comunei, pe un traseu de circa 20 de kilometri, care a inclus şi vizita într-o gospodărie tradiţională.

Potrivit primarului Lasak Benedek, toate încasările din vânzarea celor aproape 400 de porţii de mâncare, pregătite de gazde, vor fi donate Spitalului Municipal din Oradea.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.