Duminică, 13 Octombrie 2019, comuna Șinteu a fost gazda unui eveniment transfrontalier care a adunat iubitorii de tradiție, cultură și gastronomie slovacă din zonă, dar și de peste hotare (din Ungaria și din Slovacia). „Muzeul vieții slovacilor: un muzeu al culturii și tradițiilor slovace” a reprezentat și un prilej de reconectare cu natura, aducând în prim plan tot ce e mai frumos în zona Șinteului.
Evenimentul a fost organizat cu sprijin local, dar și european, prin proiectul transfrontalier ROHU 271 Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere. Festivităţile au început cu o slujbă religioasă. Gazdele au amenajat o expoziţie cu cartofi, dintre care au fost aleşi și premiați cei mai mari şi mai ciudaţi ca formă.
Pe lângă delicii culinare pregătite de gospodinele din Șinteu, preparate care au avut la bază mult îndrăgitul cartof (plăcinte din cartofi, numite „podlesniak”, „tocna”, găluște din cartofi cu brânză numite ”haluski”, bograci), evenimentul a fot întregit de spectacole de cântece și dansuri populare din zonele slovăcești din România, Ungaria, și chiar din Slovacia, programe dedicate pentru cei mici, ateliere de creație și meșteșugărit, și alte activități îndrăgite de comunitate.
Au fot prezente ansamblurile cultural-artistice din Șinteu, Békécsaba (Ungaria), Terchova (Slovacia), Lučki (Slovacia), Oradea, Peștiș, Čerpotok, Vărzari, Forumul German.
Evenimentul a fost savurat de peste 1.500 de persoane care au avut ocazia să asiste la un spectacol al tradițiilor care rezistă încă pe aceste meleaguri din generaţie în generaţie şi promovează cultura slovacă chiar și dincolo de hotare.