Proiectul comunității slovace din comuna Şinteu s-a încheiat cu succes

637
Şinteu

„Problema minorităţii slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiţii şi istorie fără frontiere” este proiectul cultural, desfăşurat pe o perioadă de 12 luni, despre care a vorbit în limba română primarul comunei Şinteu, Lasak Benedek.

 

Aceasta a subliniat importanţa proiectului pentru comunitatea slovacă din comuna Şinteu şi nu numai, schimbările culturale, dar şi îndeletnicirile tradiţionale ale locuitorilor acestor ţinuturi.

Primarul a mai descris cu lux de amănunte desfăşurarea „Festivalului cartofului”, ţinut în localitatea Şinteu, în 13 octombrie 2019.

În cadrul Festivalului de la Şinteu au fost prezente, pe scenă, ca invitate şi 52 de persoane slovaco-maghiare din Bekescsaba, care au susţinut un reuşit spectacol artistic de cântece şi dansuri populare slovace şi maghiare.

Prezent la eveniment a fost şi domnul Adrian Merca, în calitate de preşedinte al slovacilor din România, care a tradus discursurile participanţilor din limba română în limba slovacă.

Atmosfera a fost una destinsă şi prietenoasă. Din partea comunităţii slovacilor din Ungaria, a luat cuvântul Michal Laszik, preşedintele Uniunii Slovacilor din zona Bekescsaba, Ungaria, care, folosind cuvinte hazlii, a spus: „cartofii din Şinteu merg foarte bine a fi consumaţi împreună cu cârnaţii din Bekes”.

Prezent la eveniment a fost şi părintele Albert Augustin, care afirmă că în 1839 a murit Heominazetohova, la vârsta de 70 de ani, şi că acesta s-a născut în satul Harmospotoc, actualmente satul Valea Tărnei, din comuna Şinteu. Astfel, domnia sa a arătat că existenţa slovacilor pe aceste meleaguri a depăşit 200 de ani. Această dovadă a fost descoperită în cimitirul localităţii, pe crucea unui mormânt al unui locuitor slovac.

Primarul localităţii a ţinut să mulţumească public preotului locului şi lui Adrian Merca pentru contribuţia şi implicarea lor în realizarea acestui prim proiect de artă şi cultură. Dorinţa celor două părţi este de a continua dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi în alte proiecte deja identificate.

Viorel ORBAI

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.