Proconsul, concert la Șinteu în cadrul evenimentului ,,Muzeul vieții slovacilor: un muzeu al culturii și tradițiilor slovace”

781

Primăria comunei Șinteu, organizează evenimentul ,,Muzeul vieții slovacilor: un muzeu al culturii și tradițiilor slovace”.

Sărbătoarea va avea loc duminică, 13 octombrie, începând cu ora 11.00, în zona Amfiteatrului de lângă Căminul cultural din Șinteu. Aceasta va debuta cu oficierea unei slujbe religioase, programată înaintea deschiderii festive. Programul continuă cu momente artistice pregătite de ansambluri din Șinteu, Békéscsaba (Ungaria), Terchova și Lúčky (Slovacia), Oradea și alte localități din județul Bihor.

Se vor desfășura concursuri care au ca temă cartoful, urmând a fi premiați posesorul celui mai mare cartof și deținătorul cartofului cu formă deosebită. Vor fi sesiuni de degustare a mâncărurilor tradiționale, printre care podlesniak, o mâncare de cartofi, găluște din cartofi cu brânză, numite haluski, dar și cârnați de porc.

Surpriza evenimentului este, formația Proconsul, care va concerta pentru toți participanții, de la ora 17.00. Manifestarea se va încheia, seara târziu, cu un bal întreținut de formația Iosif Baitar.

Gazdele vor pune la dispozitia vizitatorilor bonuri valorice pentru mâncare, în valoarea de 10 lei, iar suma colectată din această sursă va fi donată Karolinei Tusinovski, o tânără care urmează să devină mamă și care are nevoie de proteză, după ce și-a pierdut brațul în urma unui accident rutier, ce a avut loc vara aceasta, în localitatea Peștiș.

Evenimentul este parte a proiectului ,,Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno – maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere”, finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Interreg V – A România – Ungaria 2014 – 2020 și co-finanțat de către România și Ungaria.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.