Marți, 15 ianuarie , Căminul Cultural din comuna Șinteu, a fost gazda unui eveniment, în premieră pentru comuna Șinteu, lansarea proiectului: „Problema minorității slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiții și istorie fără frontiere”. Partener în proiect: Organizația slovacilor din Csaba – Ungaria.
Au onorat evenimentul d-nii: Mihaly Laszik, Președintele Organizației Slovacilor din Csaba, Ungaria, Miroslav Iabloncsik consul onorific al Republicii Slovace în România, Adrian Miroslav Merka Președintele UDSCR din România, Marton Vozar vicepreședinte al camerei de Comerț și Industrie a județului Bekeș și d-nul Lașak Benedek, primarul comunei Șinteu, inițiatorul proiectului și gazda conferinței. Din discursurile oaspeților s-a desprins ideea stabilirii unor relații de prietenie, colaborare și cunoaștere reciprocă a comunităților slovace din cele două țări, în scopul conservării și păstrării identității, limbii, culturii și tradițiilor slovace, a diversității activităților economice legate de turism, activități culturale, divertisment, servicii și comerț.
Bugetul proiectului este de 75.500 euro din care 36.500 euro revin primăriei Șinteu iar 35.000 euro revin Organizației Slovacilor din Csaba. Durata de implementare a proiectului durează 12 luni și se va derula în perioada 1 decembrie 2018 și 30 noiembrie 2019. ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI: 4 întâlniri comune de management de proiect , pentru a administra și organiza întregul proiect; 2 întâlniri oficiale, 1 workshop la Șinteu și 1 la Bekescsaba, ocazie în care se vor dezbate problemele minorității slovace și a găsi modalități de promovare a culturii și tradițiilor slovace , precum și pentru a stabili contacte între comunități și organizații de etnie slovacă din România și Ungaria, prin intermediul unui website comun. Partenerii de proiect vor dezvolta și organiza un eveniment multianual de diseminare a culturii slovace, artă, tradiție și istorie, eveniment care va avea loc pe parcursul derulării proiectului în Șinteu și în Bekescsaba, urmând ca după finalizarea lui, acesta să fie organizat anual în cele două comunități.
Evenimentul se va numi ”Muzeul vieții slovacilor”, un muzeu al culturii și tradițiilor slovace. Este estimată participarea a peste 1.000 de cetățeni la fiecare eveniment. Proiectul se dorește a fi un model de cooperare interetnică în regiunea de graniță româno – maghiară.
Nicu Răcuciu