Focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Valea Tarnei din Comuna Șinteu

1476

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinului de analiză emis de IDSA, în județul Bihor, în data de 05.05.2020 a fost diagnosticat un focar de boală la porcul domestic într-o gospodărie aparținâd localității Valea Tarneidin Comuna Șinteu, acesta fiind singurul focar activ de PPA care evoluează la porcul domestic, în prezent, în județul Bihor.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

De asemenea, informăm asupra faptului că, au fost stinse toate focarele de PPA declarate în județul Bihor anterior datei de 05.05.2020, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile în care nu mai evoluează boala.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate două noi cazuri de evoluție a PPA pe fondul de vânătoare F21 Paleu, numărul total alfondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La această dată la nivel de DSVSA Bihor au fost procesate toate dosarele de despăgubire și este în curs de evaluare doar dosarul de despăgubire aferent ultimului focar nou diagnosticat.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.