Cartoful sărbătorit duminică 15 octombrie la Şinteu

809

Duminică, 15 octombrie, suntem invitați la Șinteu, la „Sărbătoarea Cartofului”, un eveniment tradițional al comunității slovace din județul Bihor. Serbarea cartofului se desfăşoară la Şinteu, încă din 1996, când a luat naştere din iniţiativa lui Ştefan Calamar, preşedintele organizaţiei locale a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România la aceea vreme.

„Am văzut că, în diferite localităţi, se organiza balul strugurilor, de aceea ne-am gândit să avem şi noi un bal al nostru aici la Șinteu. Fiind o zonă în care cartoful este preponderent faţă de celelalte culturi agricole, un bal al cartofului era binevenit”, spune Ştefan Calamar. Astăzi printre specialităţile din cartofi ale zonei, se numără plăcinta făcută la cuptor sau pe plită, ciorba cu ciuperci, cartofii copţi întregi sau felii.

Manifestarea este organizată de organizația locală a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România și sprijinită de Consiliul Județean Bihor prin Fundația „Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar” Oradea și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.