Incendiu la o anexă gospodărească din localitatea Dobricionești

1641
Incendiu la o anexă gospodărească Dobricionești
 

Sâmbătă, în jurul orei 13.25, pe numărul unic de urgență 112, o persoană a solicitat intervenția pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o anexă gospodărească, cu pericol de propagare la o casă de locuit din localitatea Dobricionești, comuna Măgești.

În cel mai scurt timp posibil, la locul evenimentului au ajuns trei echipaje de intervenție din cadrul Stației de Pompieri Aleșd, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Incendiul, ce se manifesta la o magazie, a fost localizat și lichidat rapid de pompieri, fără ca flăcările să se extindă la bunurile din vecinătate, respectiv la o locuință și la celelalte anexe gospodărești.

Până la sosirea forțelor de intervenție, vecinii au sarit in ajutor si au reusit a limita extinderea incendiului.

Din primele cercetări efectuate efectuate la fața locului s-a stabilit faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de depozitarea cenușii și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile. La această intervenție nu s-au înregistrat victime.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte bihorenilor că cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

Totodată, subliniem faptul că verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii. Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.).

De asemenea, recomandăm cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor provocate de sistemele de încălzit:

  • Depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, la sobele de cărămidă sau teracotă;
  • În faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 centimetri;
  • Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate.
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.