13.1 C
Aleşd
vineri, 12 aprilie 2024

Incendiu de vegetație uscată între Lugașu de Jos și Urvind. Cei care își curăță terenurile dându-le foc pot primi amenzi uriașe

Astăzi, 26 februarie, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 15.05, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea au fost mobilizați pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit la un teren de pe raza localității Săldăbagiu de Munte. 

- Publicitate -

Tot azi, între orele 14.10 – 15.00, pompierii militari aleșdeni au acționat pentru stingerea unui incendiu care se manifesta pe o suprafață de teren de aproximativ un hectar, între Lugașu de Jos și Urvind, în apropiere de DN 1, fumul degajat de arderea vegetației uscate periclitând siguranța participanților la trafic.

Incendii în Chișcău, Mierlău și Budureasa

Duminică, 25 februarie, echipajele de pompieri ale Stației Ștei, Gărzii 1 Mai și Secției Beiuș au acționat pentru stingerea a trei incendii produse la terenuri virane și pășuni situate în Chișcău (comuna Pietroasa), Mierlău (comuna Hidișelu de Sus), în apropiere de DJ 759 A și în Budureasa, în proximitatea DJ 764 A, evenimente soldate cu arderea vegetației uscate pe o suprafață totală de aproximativ opt hectare. 

Incendiile menționate au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetaţiei uscate. 

Reamintim bihorenilor că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. 

ARDEREA MIRIŞTILOR ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE INTERZISĂ!

Pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,205FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
787CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI