EVENIMENT CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE LA BUSTUL LUI „ALEXANDRU ROMAN”

398
Auseu 2018 3 -800x450
 

Nu cred că putea fi o zi mai aleasă, deosebită și specială decât această: 26 noiembrie, specială deosebită deoarece pentru noi, localnicii și de altfel pentru toți românii, cu o triplă semnificație: culturală, religioasă, patriotică și istorică, pentru că simultan , cinstim și comemorăm trei evenimente marcante din istoria poporului român. Așadar, în ordine cronologică în care au decurs și decurg ante și post zilei de 26 noiembrie, voi începe cu ziua de 25 noiembrie 2018 legată pentru prima dată în istoria noastră creștină de sfințirea primei Catedralei Ortodoxe a Mântuirii Neamului Românesc și destinată Eroilor să , care va purta Hramul Sfântul Andrei, primul apostol care a adus creștinismul pe pământul românesc încă din secolul II î.Hr. și ocrotitorul spiritual al României. Vorbind de eroii neamului, iată prima semnificație a evenimentului nostru avându-l protagonist pe Aurel Dejeu din Aușeu, care a participat la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 în calitate de membru al gărzii naționale din Bihor și în ale cărui cinste și memorie comunitatea locală i-a consacrat o placă memorială , așezată la loc de cinste pe clădirea Primăriei Aușeu, în apropierea locului unde tronează bustul lui Alexandru Roman, de asemenea loc de cinste. Morala primei semnificații reiese din faptul că mai mult ca niciodată trebuie să fim uniți: unirea dă înțelepciune și stabilitate și nu dezbinare.

 

Dubla semnificație este dată de însuși Alexandru Roman, marele nostru erou local și național care s-a născut pe dat de 26 noiembrie 1826 în localitatea Aușeu, emerit dascăl, publicist , om politic , patriot, membru fondator al Academiei Române și primul profesor care a ținut prelegeri în limba română la gimnaziul românesc ”Samuil Vulcan”din Beiuș, dar și în Transilvania. Este o personalitate de al cărui nume suntem legați noi, cei prezenți aici, unii aproape zi de zi, elevi, profesori, părinți, reprezentanți ai comunității locale care ne desfășurăm activitatea în localitate, de aceea îl comemorăm an de an ca dovadă a respectului pe care i-l purtăm. De altfel, școala din localitate poartă numele Alexandru Roman. Îl vom păstra viu în amintirea noastră, iar morala semnificației sale constă în faptul că cei ce vor intra în contact cu numele lui să preia de la acesta : înțelepciunea, mândria de a fi român, de a voprbi și simți românește.

Tripla semnificație a zilei, post datei de 26 noiembrie, 1018 când căruțele trase de cai cu delegați din toată Transilvania se aflau încă pe drumul către Alba Iulia,, este sărbătoarea Centenarului, 100 de ani de la întregirea noastră, a statului național unitar român., prin unirea Transilvaniei cu patria mamă, România . Suntem convinși că nu există un mod mai util potrivit, onest de a comemora și sărbători profunda realizare a neamului nostru decât să comparăm noi , cei de azi, cu cei de-a cum 100 de ani profunda realizare a neamului nostru, decât să ne comparăm noi, cei de azi, cu cei de acum 100 de ani care nu numai că au desăvârșit statul unitar, dar au și ridicat pe temelia lui un stat democratic. Așadar, acest moment centenar să-l folosim pentru a ne descoperi cu adevărat înaintașii , să semnalăm realizările lor mergând pe ideea creștină, că sigur Dumnezeu nu obosește nici odată să ne ajute, iar noi să fim în stare să respectă acest ajutor.

Considerăm că în finalul evenimentului, de remarcat rămân cuvintele președintelui Academiei române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop: „ Istoria face parte din viață, istoria nu este trecut , este viața noastră și atunci un prilej de a cunoaște viața noastră și acelor de lângă noi, de – a o face cunoscută, un prilej de sărbătoare, o sărbătoare prin muncă, astfel centenarul ar putea fi pentru noi un prilej de a ne îndrepta cu încredere spre viitor”

Prof. Simona Hanga , Șoala Gimnazială „Alexandru Roman”Aușeu

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.