26.5 C
Aleşd
luni, 15 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Rezultate bune ale columbofililor bihoreni la concursurile de maraton si supermaraton

Pe cand Vadu Crisului a devenit cunoscut datorata ceramicii albe, traseelor de via ferrata, pesterii, raftingului satul Chistag (comuna Astileu) pe langa fabrica de ciment devine cunoscut prin rezultatele obtinute de catre Schiop Matia Calin la concursurile cu porumbeii voiajori.

Dupa etapele de concurs pe distante scurte si demifond, cu lansari din localitatile Törökszentmiklós, Budapesta, Paprika in ultima saptamana din luna iunie au inceput si drumurile mai lungi, cu etape de la 500 km pana peste 1000 km, la categoriile fond, marathon si marathon extrem. Aceste categorii de concursuri sant ca si in cazul sportului uman epuizante, grele. Nici in cazul omului sa alergi marathon 42,195 km sau supermaratoane  cu distante de 80 sau 100 km, nu este la indemana oricarei persoane. Castigarea unui loc 1, atat la porumbei cat si la crescatori intr-un concurs de fond sau maraton este visul oricarui columbofil. Dupa specialisti casa, rasa, masa, sănătatea, răbdarea, dragostea dintre crescător și porumbei, antrenamentele duc la obtinerea succesului. Porumbeii de fond trebuie sa posede  calitati ca : rezistenta, viteza, initiativa, curaj, insusiri obligatorii pentru invingerea dificultatilor pentru concursurile de peste 700 km. Asemenea exemplare sunt rare si acestia sunt dupa unii porumbeii cei mai completi.

Pasarile de fond necesita si o pregatire speciala, de lunga durata din partea stapanului, care trebuie sa aibe un minimum de cunostinte, pentru ca porumbelul sa fie adus in forma maxima la concursurile dorite,  pregatirea porumbeilor incepand chiar din primul an de viata, iar forma optima va fi la varstra de 2-3 ani.

Acestia trebuie sa faca fata la toate dificultatile intalnite pe parcursul drumului de reintoarcere pe care poate intilni averse de ploaie, in aceasta perioada sunt frecvente, insotite de descarcari electrice, grindina, caldura in exces, furtuni, ulii, etc.

Un porumbel reintors de la un concurs de 700 – 1000 km trebuie menajat si intretinut pentru refacere. 

Clasamentul porumbeilor se intocmeste in functie de viteza medie a porumbelului sosit, fiecare crescator avand determinat cu GPS coordonatele volierei unde tine pasarile si distanta de la fiecare loc de lansare. Din numarul porumbeilor lansati doar primii 20% intra in clasament, restul nu primeste punctaj. 

Columbofilii Bihoreni au avut rezultate de exceptii la primele etape de marathon, cu lansare de la Karlovy Vary respectiv de la Nordhausen, marathon extrem.

La maratonul extrem din localitatea Nordhausen, in data de 29 iunie  au fost lansati in total 3679 porumbei, apartinand 408 crescatori din judetele Arad, Bihor, Caras Severin, Cluj, Salaj, Satu Mare, Timis. Primele trei locuri au fost ocupate de porumbeii crescatorilor Loc 1. Ardelean Ionut+Nikolas(SJ), 2.Brindea Florin(BH), 3.Fildan Vladut&Rutten R.(BH). Intre primii zece porumbei sositi, in clasament mai apar inca inca doua pasari din Bihor, pe locul 7. Bic D.+Ungur si pe 10. Fam. Lucaci.

La acest concurs din Germania bihorenii au lansat 1047 porumbei apartinand 94 de crescatori. Lansarea a avut loc in data de 29 iunie, dimineata la 6:55, primul porumbei sosind la Biharia in voliera crescatorului Brindea Florin, porumbita cu nr. matricol 2020271 din anul 2022 parcurgand distanta de 942,854 km cu o viteza medie de 930,77 m/min, urmat de femela 0444043-2022 al crescatorilor Fildan V& Rutter R.din Grosi si masculul 2020005-2022 al tandemului Bic D.+Ungur din Sanmartin.

In clasamentul crescatorilor bihoreni(echipa fiind punctajul obtinut de primii doi porumbei sositi si clasati din primii 5 trecuti pe fisa de concurs) locul 1. a revenit crescatorului Schiop Matia Calin din satul Chistag, primii doi porumbei din echipa obtinand locurile 16 si 29 in clasamentul judetean, acumuland in total 42.98 puncte de penalizare. Femela guta 0523451 zburata la natural este din anul 2022 si parintii provin de la Philipe Geerdink cumparati din Olanda, care au la baza zburatori cu clasari de la concursurile internationale  de la St.Vincent, Marseille, Pau sau Perpignan.Al doilea porumbel din echipa sosit este masculul 0994117-2021. Acest porumbel a zburat si anul trecut Nordhausen, Stendal si Berlin, drumuri peste 900  km din Germania si este din linia porumbeilor Kipp si fii. ”La concurenti mancarea le cumpar  de la firma Beyers iar produsele medicale le procur de la Cest Pharma, care dupa mine sant de foarte buna calitate. Am cinci perechi la prasila, anual tin 40-60 de pui. Lotul de zbor in acest an a fost 60 de bucati”, ne marturiseste Calin.

Pentru fondistii din Bihor urmeaza concursuri ca Dresda, Stendal, Hamburg(Germania). Le uram succes!

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,850FaniÎmi place
1,734CititoriConectați-vă
989CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI