21.5 C
Aleşd
miercuri, 22 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

„Cutia cu nisip” cartea scrisă de o adolescentă de 17 ani din Aștileu

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  
 
Tânăra are o sensibilitate aparte și spune că în momentul în care viața i s-a schimbat radical, cartea ei a prins viață. La 17 ani, conștientizează că cea mai bună formă de exprimare a ei e scrisul.

Amalia Ela Mălina Ardelean e încă la vârsta adolescenței. E un copil minunat care se pregătește de majorat făcând cadou celor de vârsta ei o carte: „Cutia cu nisip”. Chiar dacă cei din generația ei consideră că nu prea e „cool” să citești, Ela Ardelean visează să intre în breasla selectă a scriitorilor, fiindu-le totodată de folos și altora prin rândurile așezate pe hârtie.

A știut însă că „talentul și pasiunea sunt nule fără acțiune, și așa am început să muncesc. Nu mă puteam rezuma doar la activitatea online. Pun mare accent pe dezvoltarea personală și mai ales pe a încuraja tinerii să își urmeze pasiunea, să treacă peste tot ce ar aduce viața. Pentru că, spectacolul vieții nu se termină niciodată, nu mă puteam rezuma la texte scurte”, e declarația de o maturitate surprinzătoare a Elei.

Drumul spre a-și atinge visul de a deveni scriitor a început natural, la început a citit, a tot citit tot felul de cărți, din ce în ce mai mult, „până în momentul în care am ajuns să cunosc foarte bine cărțile pe care le aveam în bibliotecă”. Știe cu precizie matematică când a început să scrie, mai întâi poezii. „Am pus pixul pe hârtie prima dată în 16.04.2019, în ceea ce înseamnă proză”. Iar acum Ela poate spune: „Am 17 ani și am terminat prima mea carte!». Ela studiază la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd , e elevă în clasa a XI-a, la filologie. Despre cartea ei spune că a prins viață „când neîncrederea din sufletul meu s-a stins! E o carte ce vine din suflet pentru suflete. Nu zic că e o carte perfectă! Nu există perfecțiune, dar există ideal! Am început din tragedie, am continuat din pasiune, din pasiunea de a scrie; iar pe urmă a intervenit și ideea de a realiza ceva și de a ajuta. De a ajuta, la urma urmei, pe cineva! Nu sunt cuvinte aruncate în vânt, ci sunt cuvinte într-un anumit context. Sunt lucruri de care m-am lovit și care m-au construit ca om”. E mărturia plină de curaj a unui suflet sensibil. De ce „Cutia cu nisip”? Ne răspunde chiar autoarea, iar în spatele demersului său se află un surprinzător concept filosofic: „Nisipul este format din milioanele de particule, care reprezintă milioane de încercări, greutăți, nedreptăți ale acestei vieți, dar și momentele de fericire și mândrie! Iar cutia strânge milioanele de particule de nisip, ceea ce reprezintă un suflet, un om, care datorită lucrurilor prin care a trecut, a reușit să își formeze un anumit caracter, să fie demn, un om de onoare și puternic! Așa cum nisipul e format din milioane de particule și atomi, imposibil de numărat, așa este și omul: are o infinitate de acțiuni, gânduri, sentimente. Iar toate acestea sunt adunate într-o cutie, adunându-le și formând un întreg: omul, în forma sa pură. Este o carte unică, dincolo de a fi perfectă, ieșită din mâna unui om ce, asemenea marilor orgolioși, s-a crezut cel mai mare, dar apoi, cu toată umilința unui creștin, a recunoscut că măreția se numără cu adevărat în fapte ce nu rămân fără de plată”. Ela Ardelean vorbește în cartea ei despre drumul spre dezvoltarea personală, dar a pus pe hârtie și întâmplări din viața sa, cu mesaj moralizator. Conceptul e construit pe „cele mai puternice sentimente sau cele mai importante însușiri ale omului: bunătate, respect, demnitate. Dar cel mai important e că ceea ce scriu are substrat psihologic, care sper eu că îi va ajuta, inclusiv pe cei aflați la început. Îi va pune pe calea dreaptă, atât a sufletului, cât și a acțiunii! ”, e crezul scriitoarei aflate la început de drum. „Cutia cu nisip” are și o continuare: „Există și nopți”, o carte izvorâtă din ideea că omul e supus la multe încercări, dar toate acestea au un rol formator. Pe Ela Ardelean o găsiți pe: Facebook, Instagram și https://elaardeleancoaching.wordpress.com/

Ciprian Blejan

Zeii Imposibilului

Tânăra cochetează și cu ideea de speaker motivațional, promotor, creator de proiecte. Pe unele le descoperă întâmplător, dar se implică să le ducă până la capăt. „Cred că ăsta e cel mai mare talent al meu, pe lângă scris; să cad în proiecte super mari din greșeală”. Așa a intrat într-un proiect care „se rezumă la modernizare în general, se referă la lucruri noi și la ceva diferit, dar normal și adaptat vremurilor în care trăim”. Este un proiect în care se implică alături de echipa „Zeii Imposibilului” – o echipă de tineri activi care are ca scop „formarea unui ONG în cadrul căruia să sprijinim tinerii. Momentan suntem în formare și ne susținem reciproc. De exemplu, unul dintre membrii echipei e vlogger: noi îl mai ajutăm cu scenariile. Ei pe mine mă mai ajută cu subiecte de capitole. E un grup online, cu tineri din toată țara, de susținere reciprocă, dar în care desfășurăm unele proiecte”, spune Ela.

„Imaginează-ți: într-o lume în care toate evoluează de la minut la minut, într-o lume în care toate se schimbă, într-o lume în care tehnologia ne provoacă, ne întrebăm: «Wow. Oamenii pot face așa ceva?». Într-o astfel de lume să lași educația cu aceeași programă, cu aceleași idei timp de +30 de ani, nu duce asta la dezastru? Sunt conștientă că e greu, dar se poate face. Știu ce înseamnă echipă, știu ce înseamnă să ai un scop și știu ce înseamnă să îți pui toate resursele în joc. Știu! Și ce știu cel mai bine e că vom reuși”, spune Ela Ardelean.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,531FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI