Accident în Călățea. O mașină a ajuns în vale

3552
Mașină în vale la Călățea

Trei persoane au avut parte de spaima vieţii lor, după ce maşina în care se aflau a părăsit carosabilul, cel mai probabil din cauza poleiului. Incidentul a avut loc duminică dimineață în satul Călățea din comuna Aștileu.

 

Înăuntru se aflau trei persoane, dintre care una a avut nevoie de intervenția pompierilor pentru a ieși din autoturism.

La fata locului au ajuns de urgență o masina de interventie cu pompieri, un echipaj de descarcerare, o ambulanta SMURD din cadrul stației Aleșd și o ambulanță SAJ Bihor.

Accidentul s-a produs din cauza poleiului de pe carosabil. În curbă conducătorul autoturismului ar fi pierdut controlul volanului, ajungând cu maşina în vale.

Potrivit IPJ Bihor, accidentul a fost soluționat ca și tamponare. Traficul rutier s-a desfășurat alternativ pe un singur sens timp de câteva de minute.

Din fericire, cei aflati in masina au scapat doar cu o mica sperietura. Autovehiculul a fost însă avariat.

Având în vedere condițiile meteo pentru o deplasare în siguranță, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto și celorlalți participanți la trafic: 

– Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor și echipați-vă corespunzător autovehiculul pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, etc.). Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă și cel puțin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

– Acordați o atenţie deosebită stării tehnice a autovehiculului şi nu porniți la drum dacă sesizați probleme la sistemele de direcţie şi de frânare, la instalaţia de semnalizare etc.

– Ștergeți parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi asigurați funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).

– Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare. În astfel de condiţii, evitați manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiți frâna de motor.

– Adaptați permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).

– Păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.

– Date fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.         

– Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.

În cazul în care nu vă mai puteţi continua deplasarea, din cauza unui accident, a blocării drumului, ori din alt motiv, vă recomandăm:

Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie;

Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;

Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

Mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;

Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului;

Pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.