ZILELE ÎNVĂȚĂRII NONFORMALE (foto-video)

200
ZILELE ÎNVĂȚĂRII NONFORMALE ALEȘD 6
Foto © AlesdOnline

Sub egida programului UE, „Erasmus +” sunt organizate activități dintre cele mai diverse pentru promovarea învățării nonformale. O astfel de activitate a fost organizată la Aleșd, în ziua de 12 octombrie de către Asociația „Orion” în parteneriat cu liceul Teoretic „Constantin Șerban”. Asociația „Orion – Choose to be a Star” fost înființată de d-na prof. Alina Buzle cu scopul de a promova și aduce valoare adăugată educației participative și cetățeniei active prin dezvoltarea de parteneriate durabile cu diverse instituții și persoane individuale ale căror domenii pot contribui la realizarea obiectivelor propuse.

Printr-o astfel de interacțiune se facilitează tinerilor schimburi de experiență, idei și viziuni , promovând diversitatea și înțelegerea culturală. Asociația contribuie la implicarea în domeniul educației nonformale la sensibilizarea și conectarea tinerilor prin mijloace variate , de la implicarea în domeniul educației nonformale ,până la seminarii, ateliere de creație, conferințe, programe internaționale. În cadrul zilei „Învățării nonformale” Asociația Orion a organizat activitatea „Popular și nonformal”prin care elevii aparținând celor patru etnii ce învață la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, au organizat o activitate comună în care au prezentat una din obiceiurile tradiționale specifice fiecărei etnii, șezătoarea. Acest obicei se întâlnește la toate etniile, sub altă denumire dar cu același conținut. Șezătoarea este o întâlnire a unor grupuri sociale, vecini, prieteni, vârstnici și tineri, de obicei în serile de iarnă. Pe fondul unor activități casnice: tors, cusături, despănușat, etc. se spun povești, bancuri, se cântă și recită și se desfășoară jocuri de societate. Gazda servește oaspeții cu diferite preparate culinare și băuturi. Se creează o atmosferă de veselie și bună înțelegere. Momentul culminant al acestor șezători îl reprezintă jocul popular. Grupurile participante au etalat o diversitate de jocuri populare în costume tradiționale, pe fondul unor melodii tradiționale.

A impresionat tânărul Ansamblu folcloric „Cetatea Șoimului” din Peștiș, condus de Gabi Tanc, invitat de organizatori. Un alt moment interesant l-au realizat un grup de elevi îndrumați de d-na prof. Mădălina Ioniță, acre au prezentat o adevărată paradă a costumelor populare românești specifice Bihorului. Se cunoaște faptul că elemente ale costumului popular au fost „furate„de mari case de modă , fără acceptul posesorilor de drept, valorificând produse proprii în toată lumea. Finalul manifestării , l-a constituit crearea unui ansamblu ad – hoc al tuturor dansatorilor, români, maghiari, slovaci rromi, care au jucat pe muzică românească, într-o horă a prieteniei și toleranței. Asociația Orion, organizatorul manifestării a servit pe toți participanții cu sarmale, cozonac și sucuri.

Celelalte grupuri etnice au oferit produse culinare tradiționale.

ZILELE ÎNVĂȚĂRII NONFORMALE ALEȘDZILELE ÎNVĂȚĂRII NONFORMALE ALEȘD -8ZILELE ÎNVĂȚĂRII NONFORMALE Aleșd

 
Nicu Răcuciu
Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.