Toţi elevii din Aleșd revin de luni la şcoală

298
Elevii în clasă
Foto © Pojoslaw | Dreamstime.com

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 14 mai, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar pentru intervalul 17-21 mai, precum și lista localităților în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment de la nivelul județului Bihor.

Conform Hotărârii CJSU nr. 42/2021, care intră în vigoare începând cu data de 17 mai, din cele 714 unități de învățământ din județul Bihor, 437 de unități funcționează în scenariul I, iar 277 de unități în scenariul II.

Vezi mai jos scenariul şcolar din fiecare localitate din Bihor:

Anexa-HOT.-CJSU-nr.42-scenarii-BH-UAT-17.05.2021

Potrivit normelor în vigoare, măsurile care se aplică unităților de învățământ, în funcție de incidența în fiecare localitate, sunt următoarele:

Scenariul 1 – verde:

  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
  • Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

În acest scenariu se află, printre altele, școlile din Beiuș, Salonta, Ștei sau Aleșd.

Scenariul 2 – galben:

  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.
  • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.

Tot în ședința de astăzi s-a actualizat, prin Hotărârea CJSU nr. 41/2021, lista localităților din Bihor în care se impun restricții în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. La data de astăzi, 14 mai, conform analizei elaborate de către Direcția de Sănătate Publică Bihor, la nivelul județului există:

– o singură localitate cu incidență de peste 3 cazuri / 1.000 locuitori: Cărpinet;

– 13 localități cu incidență între 1,5 – 3 cazuri/1.000 locuitori;

– restul localităților de la nivelul județului au incidența cuprinsă între 0-1,5 cazuri /1.000 locuitori.

Reamintim cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare de 3 cazuri/1.000 locuitori:

• Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor și livrarea la domiciliu;

• Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția achiziției biletelor de tip loto, pariuri și lozuri;

• Sunt suspendate activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

Decizia CJSU adoptată astăzi intră în vigoare începând cu data de 15 mai, ora 00:00. Lista localităților în care se impun măsuri de sănătate publică se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivelul fiecărei localități.

Municipiul Oradea rămâne în scenariul verde, având o incidență cumulată în ultimele două săptămâni de 0,98 cazuri/1.000 locuitori , prin urmare activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, precum și activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole/concerte și a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc sunt permise fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și sunt limitate la intervalul orar 06.00-22.00.

Aici puteți parcurge integral Hotărârea CJSU nr. 41/2021:

HOT.-CJSU-nr.41-mai-2021-Horeca

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.