SPECTACOL FOLCLORIC DE GALĂ ÎN ORAȘUL KABA (UNGARIA)

384
primăria Aleșd la Kaba Ungaria-800x457
Foto © AlesdOnline
 

În derularea proiectului „Porți deschise spre cultură și tradiții în Europa”, parteneri orașul Aleșd din România și orașul Kaba din Ungaria, a avut loc a doua întâlnire folclorică între formațiile de dansuri din cele două orașe. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă 28 septembrie, gazdă fiind orașul Kaba. Oaspeții români au deplasat în Ungaria Ansamblul folcloric „Datina” al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” și Ansamblul slovac „Poleanka” al organizației locale a UDSCR Aleșd.

 

Locația evenimentului a fost Casa orășenească de cultură și platoul din fața sa. A precedat spectacolul o paradă a portului popular prezentat de formațiile de dansuri maghiare, românești și slovace, care având ca ghid un călăreț au urmat un traseu prin câteva străzi din oraș. Apoi, pe platoul din fața Casei de Cultură dansatorii maghiari, români și slovaci pe fondul muzical al unui taraf local sau prins într-o horă a prieteniei.

Spectacolul a fost precedat de cuvântul d-nei Szegi Emma, primar al orașului Kaba și a d-lui Ioan Todoca primar al orașului Aleșd. Cei doi au prezentat publicului proiectul european care se derulează, având ca parteneri cele două orașe și care a demarat la Aleșd în data de 31 august. A urmat un adevărat spectacol de gală susținut de formațiile de dansuri din cele două orașe. Gazdele au prezentat o diversitate de dansuri tradiționale maghiare în interpretarea a trei echipe formate din copii, tineri și o echipă de elită. Am remarcat preocuparea gazdelor de păstrarea și conservarea tradițiilor a costumelor și a folclorului autentic.

De un deosebit succes s-a bucurat Ansamblul folcloric „Datina” al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, coordonator prof. Cristian Strugar precum și a solistei Marușca Daiana. Nivelul înalt de interpretare, perfecta sincronizare le dă dansatorilor statutul de semi profesioniști. Chiar dacă orașul Aleșd nu are tradiții folclorice, Cristi Strugar, prin componența membrilor ansamblului promovează folclorul autentic din zonă. Ansamblul „Datina” se bucură de sprijinul conducerii colegiului și sperăm și al Consiliului local, care a devenit o emblemă a orașului Aleșd prin premiile câștigate la mari festivaluri din țară.

O comportare meritorie a avut și Ansamblul slovac „Poleanka”, aplaudat pentru originalitate și virtuozitate. Diversitatea și interferența unor elemente din folclorul românesc, slovac și maghiar, apropie cetățenii din cele două orașe, contribuind la procesul de integrare europeană.

Ansamblul slovac „Poleanka”Ansamblul slovac „Poleanka” -8

 
 
Nicu Răcuciu
Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.