Slovacii îşi sărbătoresc azi limba maternă. (video)

1333
UDSCR Aleșd arhivă
Foto ©️ UDSCR Aleșd

Așa cum știm deja, începând cu anul 2014, conform legii nr. 142, în România, Slovacii își sărbătoresc limba maternă anual în data de 25 mai.

De atunci, până în prezent, în fiecare an Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România a marcat această sărbătoare prin diferite activități cultural-educative.

În acest an, U.D.S.C.R. organizează mai multe activități în toate instituțiile de învățământ unde se predă limba slovacă, la sediile uniunii dar și în Parlamentul României.

Pentru elevii care studiază limba slovacă fie în școlile cu limba de predare slovacă, fie în școlile române, s-a organizat un concurs cu diferite teme pe mai multe categorii de vârstă. 

Prima categorie este acea a elevilor de la grădiniță și până în clasa a IV. La această categorie organizatorii au propus două teme: Copiii slovaci și Satul meu slovac, iar elevii va trebui să realizeze desene, marți, 25 mai, începând cu orele 12.00, fiecare în clasa lui, fără întălniri de grup.

Școlile vor desfășura aceste manifestări conform tuturor normelor impuse de lege, inclusiv normele pentru prevenirea răspândirii a noului virus SARS-CoV-2.

A doua categorie este acea a elevilor de la clasele V-XII. Acestei categorii s-au propus mai multe teme, iar elevii trebuiau să realizeze prezentări în format power-point.

Proba elevilor din această categorie, s-a desfășurat în perioada 10-17 mai (a.c.), iar la finalul probei o comisie propusă de organizatori a analizat aceste lucrări și a ales care sunt cele mai bune lucrări conform regulamentului intern stabilit înainte.

Astfel, în urma acestei analize, 22 de lucrări realizate de către elevii slovaci de la școlile din județele Bihor, Sălaj și Aradau fost desemnate ca fiind cele mai bune, iar aceștia își vor prezenta lucrările în data de 25 mai și la Comisia de Învățământ din Parlamentul României, unde U.D.S.C.R. împreună cu Ambasada Republicii Slovace la București organizează o conferință workshop cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Slovace.

Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, a pregătit câte un pachet cu materiale de lucru și câteva dulciuri pentru fiecare elev care studiază limba slovacă, în semn de mulțumire pentru implicarea lor la această activitate.

Luni, 24 mai, o delegație formată din reprezentanți ai U.D.S.C.R., profesori de limbă slovacă, directori de la școlile slovace din județele Arad și Bihor, preoți slovaci, reprezentanții U.D.S.C.R. în consiliile locale, un grup de dansatori de la ansamblul folcloric Cerovina din Valea Cerului, precum și alții, pleacă la București pentru a participa la mai multe manifestări, care vor avea loc în Plenul Parlamentului României, la Comisia de Învățământ precum și la Ambasada Republicii Slovace la București.

„În calitate de deputat și președinte al U.D.S.C.R. doresc și prin acest intermediu să transmit tuturor Slovacilor din România, întreaga mea recunoștiință pentru valorile tradiționalepăstrate până în prezent, pentru faptul că sunt implicați în multe activități pe care uniunea le dedică acestei comunități frumoase de slovaci.

Totodată, în această calitate vreau să spun că sunt mândru de oamenii pe care îi reprezint și dornic să continui să ajut și maimult întreaga comunitate.

În cele din urmă, doresc să adresez o rugăminte comunității noastre: Fiți mândri de strămoșii noștri și de limba noastră slovacă.

O naţiune există, în primul rând, datorită limbii, de aceea doresc,

La mulți ani Limbii Slovace precum și tuturor Slovacilor!”, a precizat Adrian-Miroslav Merka Președintele U.D.S.C.R. și Deputat în Parlamentul României.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.