Voluntariatul este o activitate de interes public, de responsabilitate socială, desfășurată din proprie inițiativă,de ori ce persoană, fără a primi foloase materiale sau financiare.. Voluntariatul este un segment important al educației civice a tineretului. În mod practic el se realizează prin activități în domenii cum sunt: asistență și servicii sociale, , umanitare, filantropice, de protecție a mediului etc. In formarea și implementarea în conștiința tinerilor a conceptului de voluntar, un rol important îi revine școlii. Tot mai frecvent în activitățile extrașcolare întâlnim astfel de activități , unele organizate la nivel național. O astfel de activitate , cu impact puternic asupra voluntarilor și a beneficiarilor , a fost organizată recent la Colegiul Tehnic ”Alexandru Roman”din Aleșd, în cadrul Campaniei Sociale desfășurată la nivel național: „Săptămâna legumelor și fructelor donate”.
Activitatea face parte din programul educațional ”Strategia Națională de Acțiune Comunitară (SNAC), inițiată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Activitatea s-a desfășurat în săptămâna 14 –18 noiembrie, la care au participat 250 elevi voluntari.
Coordonatorii activității au fost: prof. Baican Șarlota, coordonatorul pe unitate a ȘNAC, prof. Cadleț Ana – Mihaela, responsabila comisiei diriginților, prof. Gabriela Pop, responsabil Consiliul Elevilor. Campania a avut ca obiectiv strângerea de legume și fructe de către elevii voluntari SNAC și donarea acestora copiilor instituționalizați la Casa Copilului și Tineretului „Kajanto Maria” din Aleșd.
Activitatea și-a propus ca obiective: dezvoltarea spiritului voluntariatului a atitudinii de întrajutorare și grija față de ceilalți; sensibilizarea elevilor și a profesorilor din școală cu privire la situația dificilă în care se află unii copii; informarea elevilor despre importanța consumului zilnic de fructe și legume pentru sănătate.
Popularizarea activității s-a realizat prin informarea elevilor și a cadrelor didactice, discuții în Consiliul elevilor, realizarea de afișe. Rezultatul campaniei: 186,800 Kg. legume, 345, 131 Kg. fructe în stare proaspătă precum și 54 borcane cu zacuscă, dulceață și compot.
În topul fruntașilor s-a situat elevii clasei a VII-a , care au strâns cantitatea de 65,861 Kg. fructe și legume.„ Beneficiile unei astfel de campanii umanitare sunt numeroase. Implicarea activă a voluntarilor demonstrează dorința tuturor de a veni în sprijinul semenilor lor, de a aduce bucurie în sufletul acestora. De asemenea elevii devin mai responsabili, mai solidari în rezolvarea problemelor altora , dând dovadă de conștiință civică. Voluntariatul înseamnă altruism, compasiune și reflectare asupra nevoii de a-l înțelege și ajuta pe cel aflat în nevoie.