Petrecere cu 13 persoane, la o cabană din Peștiș, oprită de polițiștii din Aleșd

4670
Mașina poliție
Foto caracter ilustrativ

O petrecere, la care participau 13 persoane, la o cabană din Peștiș, a fost oprită de polițiști. Persoanele participante au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 4.250 de lei. Petrecerea a avut loc sâmbătă seara.

 

„Sâmbătă, 3 aprilie, în jurul orei 23.15, în urma unui apel primit de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor prin S.N.U.A.U. 112, polițiștii din cadrul Poliției orașului Aleșd au întrerupt un eveniment privat (petrecere) care se desfășura în spațiu închis, într-o cabană din localitatea bihoreană Peștiș, care funcționează în regim de pensiune, încălcând astfel prevederile legale cu privire la interzicerea organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.)”, a precizat, Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al poliției Bihor.

În momentul intervenției polițiștilor, în cabană se aflau 13 persoane, din declarațiile acestora rezultând că ar fi închiriat cabana online. Petrecerea privată a fost întreruptă de polițiști, iar persoanele prezente legitimate.

În consecință, persoanele participante la eveniment au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 4.250 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a mai spus Fărcuța.

Tot, sâmbătă, sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor. 

În cadrul acțiunilor desfășurate în ultimele 24 de ore, echipele mixte au acționat integrat, au legitimat 3.315 persoane și au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 223 de societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, spații de desfășurare a manifestărilor religioase, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement.

De asemenea, în cadrul acțiunilor punctuale, au fost verificate 125 de mijloace de transport, din care 37 de mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 172 desancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 47.050 de lei.

Dintre acestea, 98 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 19.350 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, 71 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 23.700 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație, 2 sancțiuni, cu amendă în valoare totală de 4.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, iar o sancțiune cu avertisment a fost aplicată unui operator economic pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții (terasă amenajată necorespunzător).

De asemenea, echipe mixte de ordine publică, formate din polițiști și jandarmi, au acționat în zonele bisericilor și lăcașurilor de cult în care s-au desfăşurat ceremonii și slujbe religioase cu prilejul sărbătoririi Învierii de către credincioșii de rit catolic, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor.

Menționăm că acțiunile de verificare pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19 vor continua zilnic, la nivelul județului Bihor. Acestea se vor desfășura integrat, împreună cu partenerii instituționali. 

Scopul acestor acțiuni nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și preveni acele activități sau comportamente care ar conduce la răspândirea COVID-19.

Reamintim că, în localitățile în care incidența ratei de infectare este de peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică este restricționată circulația autovehiculelor și persoanelor în intervalul orar 20.00 – 05.00, iar închiderea programului de funcționare a societăților comerciale are loc la ora 18.00.

Totodată, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile depășește 7 la mia de locuitori, este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00 – 05.00.

De la aceste reguli există excepții justificate. Reamintim că este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive: 

●​ deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; 

deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 

deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. 

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. 

Recomandăm tuturor cetăţenilor  să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

Cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.