Orașul Aleșd este în „scenariu verde”: de luni toți elevii vor merge la cursuri

807
 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 19 februarie, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar pentru intervalul 22-26 februarie, precum și lista localităților în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment de la nivelul județului Bihor.

Conform Hotărârii CJSU nr. 16/2021, care intră în vigoare începând cu data de astăzi, 19 februarie, din cele 714 unități de învățământ din județul Bihor, 588 de unități funcționează în scenariul verde și doar 7 formațiuni de studiu rămân în scenariul roșu și studiază online.

Ore online se vor ține de către elevii claselor V-VII din Aușeu, Bratca, Bulz, Câmpani, Girișu de Criș, Lazuri de Beiuș, Oradea, Săcădat, Sântandrei, Șimian, Vadu Crișului și Vașcău. Tot în fața calculatorului își vor desfășura cursurile din următoarea săptămână de școală liceenii claselor IX-XI din Bratca, Oradea și Vadu Crișului.

Hotărârea CJSU va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Reamintim scenariile de funcționare a unităților de învățământ:

  • Scenariul verde – incidență mai mică sau egală cu 1 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari șișcolari;
  • Scenariul galben – incidență între 1-3 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;
  • Scenariul roșu – incidență mai mare de 3 cazuri/1.000. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.

Scenariile adoptate pentru unitățile de învățământ din Bihor în perioada 22-26 februarie 2021:

[embeddoc url=”https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2021/02/Anexa-HCJSU-nr.16.pdf” viewer=”google”]

Tot în ședința de astăzi, CJSU a actualizat prin Hotărârea nr. 15 lista localităților din Bihor în care se impun restricții în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Față de actualizarea aprobată de CJSU în data de 12 februarie, la nivelul județului Bihor în nicio localitate din Bihor incidența nu depășește 3 cazuri/1.000 locuitori, iar numărul localităților cu incidență între 1,5 – 3 cazuri/1.000 locuitori este de 7 localități la data de astăzi, față de 11 localități la data de 12 februarie.

 În “scenariul galben” sunt localitățile Vaşcău (incidenţă 2,49), Săcădat (2,42), Bulz (2,41), Girişu de Criş (1,76), Câmpani (1,69), Şimian (1,52) şi Vadu Crişului (1,50)

Aleșdul are, la data de astăzi, o incidență de 0,88 cazuri/1.000 locuitori, prin urmare activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, precum și activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole/concerte și a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc sunt permise fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și sunt limitate la intervalul orar 06.00-23.00. Precizăm că aceste măsuri se aplică în toate localitățile de la nivelul județului Bihor în care incidența nu depășește 1,5 cazuri / 1.000 locuitori.

La această dată, conform analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor incidența la nivelul județului Bihor este 0,76 cazuri/1.000 locuitori.

[embeddoc url=”https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2021/02/H-15-CJSU.pdf” viewer=”google”]
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.