0.3 C
Aleşd
joi, 2 februarie 2023
AcasăLocalAlesdCentura Aleșd: Hotârârea prin care s-a stabilit traseul centurii suspendată

Centura Aleșd: Hotârârea prin care s-a stabilit traseul centurii suspendată

Curtea de Apel Oradea a suspendat ieri, 10 iunie 2022, două hotărâri ale Consiliului Județean Bihor, prin care s-a stabilit traseul „Variantei de ocolire Aleșd” respectiv s-au aprobat indicatorii tehnico – economici aferenţi, până la judecarea procesului pe fond.

- Publicitate -

Reamintim că, localnicii afectați de traseul centuri s-au revoltat din cauză că noul drum ocolitor va băga, traficul de pe DN1, printre casele lor. Cei afectați au pornit un proces pentru anularea hotărârilor de Consiliu județean care reglementează coordonatele investiției.

Soluția pe scurt publicată vineri pe pagina instanței: „Respinge excepţia lipsei de interes în susţinerea recursului. Admite recursul declarat de recurenţii-reclamanți Achim Dănuţ Ionuţ, Bila Nicolae Florin, Corman Ioan, Covaci Andreea Laura, Czilika Răzvan, Filip Diana Erika, Hristu Cristian, Ianoşteac Iosif, Lang Daniel, Lascu Amalia Georgeta, Luncan Mircea Cornel, Moisi Ioan, Moisi Ioan Gavril, Munteanu Petru Gheorghe, Pipa Gavril, Pleş Florin, Popovici David Cosmin, Pothora Ioan, Suciu Zoltan, Şvab Viorel, Trif Nicoleta Anca, Vancea Tudorel Daniel şi Zifceac Anna-Maria, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., prin Direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj şi Consiliul Judetean Bihor, împotriva sentinţei nr. 1016 din 25.11.2021 pronunţată de Tribunalul Bihor pe care o casează în parte şi rejudecând fondul, Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţii Achim Dănuţ Ionuţ, Bila Nicolae Florin, Corman Ioan, Covaci Andreea Laura, Czilika Răzvan, Filip Diana Erika, Hristu Cristian, Ianoşteac Iosif, Lang Daniel, Lascu Amalia Georgeta, Luncan Mircea Cornel, Moisi Ioan, Moisi Ioan Gavril, Munteanu Petru Gheorghe, Pipa Gavril, Pleş Florin, Popovici David Cosmin, Pothora Ioan, Suciu Zoltan, Şvab Viorel, Trif Nicoleta Anca, Vancea Tudorel Daniel şi Zifceac Anna-Maria, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Bihor. Suspendă executarea HCJ nr. 101/12.05.2021 şi HCJ nr. 102/12.05.2021 până la pronuntarea instanţei de fond. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată prin grefă azi, 10.06.2022„.

Consiliul Județean Bihor spune că în prezent lucrările la centura Aleșd continuă, nefiind afectate de decizia instanței. „Între timp, după Hotărârile Consiliului Județean, a apărut o Hotărâre de Guvern pentru realizarea acestei investiții, iar atâta timp cât există HG, că s-au suspendat HCJ-urile, că nu s-au suspendat, lucrările merg mai departe. Suspendarea dispusă de Curtea de Apel este surprinzătoare, pentru că nu are niciun efect în condițiile în care există HG, pentru că a rămas fără obiect, și doar dacă pică Hotărârea de Guvern, singura care produce efecte juridice, s-ar opri lucrările”, a explicat secretarul județului, Carmen Soltănel, citată de ebihoreanul.ro.

Între timp, vineri 10 iunie, au ieșit și deciziile de expropriere date de CNAIR, după ce a fost în teren un evaluator autorizat. Între bunurile expropriate figurează și două case din Cartierul Obor, una părăsită și una de văioagă, în care locuiește un bătrân. „Domnul Ghilea, unul dintre proprietarii celor două case care vor fi expropiate, va fi preluat de Primăria Aleșd prin serviciile sociale. Trebuie să-l ajutăm cumva, cu o locuintă socială, are peste 86 de ani, nu mai are pe nimeni, iar din banii primiți nu își poate cumpăra nimic. O să ne ocupăm să aibă și o masă. Cealaltă casă e părăsită, proprietarul e în București, va primi banii în cont. Lucrările merg mai departe, a fost suspendată doar hotarârea de consiliu județean care acum nu mai are nici un efect din moment ce culoarul de expropiere e hotarât de Guvern”, a declarat pentru Jurnalul Bihorean primarul Aleșdului, Ioan Todoca.

La Curtea de Apel mai este pe rol un proces intentat de aceiași localnici, pentru suspendarea Hotărârii de Guvern 94/2022 pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Varianta ocolitoare a oraşului Aleşd”.

Reamintim că pe 3 iunie 2022, Consiliul Județean Bihor a emis ordinul de începere a lucrărilor la Centura Aleșd. Varianta de Ocolire Aleșd este construită de asocierea formată din firmele Drum Asfalt și Trameco. Valoarea contractului se ridică la 74,8  milioane lei, fără TVA. 

Conform prevederilor contractuale, Drum Asfalt și Trameco vor avea la dispoziție un termen de 3 luni pentru serviciile de proiectare și 12 luni pentru execuție. 

Lungimea șoselei de centură va fi de 5,8 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Centura intersectează și drumul județean DJ 764 Beiuș  – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă.

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI