Anul European al patrimoniului cultural

208

Anul 2018 a fost declarat de Comisia Europeana Anul European al Patrimoniului Cultural. In acest context a avut loc proiectul Erasmus+ coordonat de Asociatia Work in Progress(Italia) care a adus impreuna in micul orasel Galatone din Sudul Italiei 48 de tineri din 6 tari europene pentru a face cunostinta cu active de patrimoniu mai putin cunoscute ale acestor state.

Romania a fost reprezentata de Asociatia Orion-Choose to be a Star, partener in proiect, care a participat cu 6 elevi ai Liceului Teoretic Constantin Serban din Alesd(Buzle Tudor, Ciorba Andrei, Tose Aurelian, Cureu Malina, Irimita Bianca si Stefancic Georgiana). Acestia au prezentat reprezentantilor Italiei, Letoniei, Turciei, Bulgariei si Slovaciei orasul Alesd si monumentele identificate de ei care, desi putin cunoscute ar putea ajuta orasul sa intre in circuitul turistic al judetului Bihor si al Romaniei.

Cel mai interesant si asteptat moment al schimbului de tineri a fost seara interculturala in care tinerii alesdeni, purtand cu mandrie costumul popular au prezentat mancarea traditionala, locuri si dansuri reprezentative pentru zona Alesd, judetul Bihor si Romania. Participarea la schimbul de tineri face parte dintr-un proiect mai amplu al Asociatiei Orion-Choose to be a Star, in parteneriat cu Liceul Teoretic Constantin Serban, „Acolo unde trecutul intalneste prezentul”, proiect ce isi propune prin activitatile sale sa promoveze potentialul turistic al zonei.

Activitatile proiectului sunt: Masa rotunda cu tema Mostenirea locala a zonei Alesd-Pestis-Tinaud in 16 noiembrie, zi declarata a Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania, activitati specifice datei de 1 Decembrie, 7-14 ianuarie participare la schimbul de tineri din Cipru in proiectul Youth for culture si 15-19 aprilie Pe urmele inaintasilor.