Aleșdul intră în scenariul roșu. Masca devine obligatorie în toate spațiile deschise

4724
orasul Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie în spaţiile deschise din orașul Aleșd, unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit astăzi trei la mia de locuitori, a anunțat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Măsurile adoptate se instituie, începând cu data de 31 octombire 2020, ora 00.00, așa cum este prevăzut expres în Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență Bihor nr.43/30.10.2020.

 

Conform analizei efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP), indicele de incidență depășește 3 cazuri/1.000 de locuitori în 15 localități din Bihor: Sântandrei, Sânnicolau Român, Toboliu, Sânmartin, Bratca, Oradea, Hidișelu de Sus,  Abrămuț, Nojorid, Olcea, Căbești, Șuncuiuș, Aleșd (3,16), Boianu Mare și Oșorhei. Conform analizei extinse a DSP, nu se impune carantinarea acestor localități. Cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare decât 3 cazuri/1.000 locuitori sunt:

Este obligatorie purtarea măștii atât în interior, cât și în toate spațiile deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani;

Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor și livrarea la domiciliu;

Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

Sunt suspendate activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

În ceea ce priveşte activitatea şcolilor din UAT-urile unde incidenţa depăşeşte 3 la mie, se va face o analiză separată şi se va lua o decizie luni, 2 noiembrie, potrivit inspectorului-şef al IŞJ Bihor, Virgil Blage. În UAT-urile unde, şi înainte de vineri, incidenţa a depăşit 3 la mie, lecţiile se desfăşoară online, până la alte decizii.

Localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3 cazuri/1.000 de locuitori sunt: Drăgești, Cefa, Săcădat, Borod, Suplacu de Barcău, Marghita, Abram, Tarcea, Salonta, Rieni, Copăcel, Sârbi, Girișu de Criș, Buntești, Câmpani, Mădăras, Ceica, Șinteu, Budureasa, Curățele și Borș. Din măsurile care se aplică în cele 21 de localități menționăm:

• Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-22.00;

• Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

• Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

Măsurile adoptate astăzi se instituie în cele 36 de localități vizate, începând cu data de 31 octombire 2020, ora 00.00.

Reamintim că evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și în interior, sunt interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri Covid-19, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie.

 

Urmărește-ne și pe Google News