A DOUA GENERAȚIE DE ABSOLVENȚI „CU MĂȘTI ȘI MĂNUȘI” (video)

989
ceremonia de absolvire a celor 2 clase liceale la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”
Foto ©️ AlesdOnline

Așa a fost caracterizată promoția 2021 a absolvenților, de către eleva Madar Grațiana, șefă de promoție, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd. Precizăm că prima promoție nu a fost marcată prin ceremonial de absolvire din cauza pandemiei.

Joi, 3 iunie la C.T. „Alexandru Roman” forfotă specifică pregătirii festivităților de absolvire a claselor a XII-a, a adus în curtea școlii o parte din părinți, cadre didactice și câțiva invitați, care au trecut prin furcile caudine ale certificatelor de vaccinare. O precauție necesară, având în vedere situația încă incertă a posibilității răspândirii virusului.

Festivitatea a fost deschisă de d-na prof. ing. Vasile Valeria, directoarea colegiului, care a invitat pe cei 123 de absolvenți să ocupe locurile pe platoul special destinat, cu respectarea distanței. Urmând scenariul cunoscut, absolvenții însoțiți de diriginți, au intrat în curtea școlii pe fondul muzical al celebrului Gaudeamus și sau așezat pe platou în ordinea literelor din alfabet (A, B, C. D. E).

A urmat discursul d-nei directoare, care a amintit faptul că absolvenții de azi sunt a 47–a generație care au absolvit acest prestigios colegiu. A precizat că din totalul absolvenților din această promoție, (123), 42 sunt premianți, iar elevele Madar Grațiana și Todoș Carla sunt șefe de promoție, reușind performanța de a obține în condițiile grele de pandemie, media 10.

În discursul său d-na directoare a caracterizat această generație astfel: „sunteți o generație a învingătorilor; în primul rând pentru sănătatea voastră; sunteți supercampioni pentru efortul de a vă pregăti zi de zi în condiții deosebite; sunteți celebrii pentru capacitatea de a vă adapta noilor condiții de viață, trecând cu bine peste toate restricțiile impuse; sunteți generația care rămâne în istorie pentru înțelepciunea și răbdarea de care ați dat dovadă. Vă doresc să trăiți romanul vieții voastre prin sănătate, emoții pozitive, realizări personale și profesionale, care să compenseze cu ce ați pierdut acum. Suntem mândrii de voi și vă dorim să fiți puternici în această lume dezlănțuită, să înfruntați cu același curaj furtunile. Avem încredere în voi.”

În continuare s-a adresat părinților, pe care i-a felicitat pentru dăruirea curajul și efortul pe care l-au depus pentru copiii lor de-a lungul celor 4 ani de liceu. Au fost parteneri de nădejde pentru școală, reușind împreună să educe și să formeze „oameni”. A mulțumit d-lui Ioan Todoca, primarul orașului pentru tot sprijinul acordat școlii, prin proiectele de finanțare inițiate. La rândul său, d-l Todoca a felicitat pe absolvenți și pe cadrele didactice, informând că a semnat recent un contract european în valoare de 3,5 milioane lei pentru dotări cu aparatură electronică, pentru C.T. Alexandru Roman”.

În continuare a luat cuvântul d-na Gavrilaș Gabriela, reprezentantă a părinților clasei a XII-a C, care a exprimat recunoștința părinților față de profesorii acestui liceu, care i-a îndrumat și pregătit pentru viață și un viitor al cunoașterii. O pagină de aprecieri pentru d-na prof. diriginte Sabău Anamaria, un adevărat părinte spiritual, care a pus o piatră de temelie la formarea caracterului acestor copii.

Sfaturi pentru absolvenți a adresat și d-l Cristian Ardelean președintele Comitetului de părinți pe școală, „Pro Didactium”, care a înmânat celor două șefe de promoție, plicuri cu câte 500 de lei, ca semn de apreciere pentru performanța obținută.

Cuvinte emoționante și multe aprecieri pentru dascălii lor au fost rostite și de cele două șefe de promoție, după care a urmat tradiționala transmitere a cheii simbolice, celor din clasa a XI-a.

Același scenariu a urmat vineri și ceremonia de absolvire a celor 2 clase liceale la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, în care atât discursul d-nei directoare Liliana Antonescu și a celor două diriginte Andrea Lazăr și Barabaș Carmen, au fost pline de emoții și învățăminte.

Am reținut un adevăr exprimat de d-na Andrea Lazăr în discursul său: „Copiii te fac să râzi, te fac să plângi, te fac să disperi, dar sunt singurii pe care nu vei înceta niciodată să-i iubești”.

Și la acest liceu au fost două șefe de promoție a căror nume merită mediatizate: Gaidoș Iosefina Dariana și Micula Ioana Gabriela. Felicitări.

Prof. Nicu Răcuciu este absolvent al Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie - filozofie. A cochetat cu ziaristica încă din anii de dăscălie. A devenit ziarist profesionist după anii 89, când a putut să-și exprime în scris gândurile, fără cenzură. Este membru fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala Bihor, în cadrul căreia își desfășoară o bogată activitate. În calitate de ziarist profesionist a colaborat cu mai multe publicații: Informația de Vest, Crișana Plus, Tribuna Învățământului, Cotidianul Crișana etc. În anii 2001 - 2002 a fost redactor șef al publicației „Noua Gazetă de Aleșd„. În prezent este colaborator si redactor permanent al publicației AleșdOnline. Până în prezent în mapa sa profesională se află peste 5.000 de articole publicate. Prin informațiile și materialele publicate respectă deontologia profesională aducându-și aportul la bunul mers al vieții economice, sociale, culturale și sportive din Aleșd, Bihor și nu numai.