25 mai – zi de sărbătoare pentru comunitatea slovacă din România

1255

În localitățile în care trăiește comunitatea slovacă din România este moment de sărbătoare. 25 mai reprezintă – Ziua Limbii Slovace.

 

Această sărbătoare a fost aprobată ca dată oficială în România la propunerea d-lui deputat din partea UDSCR Adrian-Miroslav Merka de către Camera Deputaților, în octombrie 2014.

Astfel începând cu anul 2015 în România se sărbătorește oficial în fiecare an pe 25 mai, Ziua Limbii Slovace.

Prin această lege statul român a arătat respect față de slovacii din România și recunoaște oficial existența și folosirea limbii slovace pe teritoriul României.

Limba slovacă face parte din ramura indo-europeană a limbilor slave occidentale, alături de polonă, sârba luzaciană şi cehă, cu care seamănă cel mai mult din punct de vedere genetic, tipologic şi cultural, conform www.unibuc.ro.

Foloseşte alfabetul latin, cuprinde 46 de litere şi este limbă oficială la nivelul Uniunii Europene.

Primul text coerent atestat în limba slovacă este din anul 1493, conform https://lingvo.info/

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.