Ziua Mondială de Luptă împoriva Hipertensiunii 17 Mai 2019 “Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale!”

87

Hipertensiunea arterială reprezintă o provocare globală de sănătate, fiind principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate. În prezent hipertensiunea arterială a atins dimensiuni epidemice.

La nivel mondial, 1 din 3 adulți are hipertensiune arterială, 1 din 4 adulți are pre-hipertensiune și 1 din 5 adulți nu știe că are această problemă de sănătate. România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat. În anul 2016 s-a derulat studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Aproximativ 1 din 5 români nu știe că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al bolii.

“HTA – o ameninţare a bunăstării ce poate fi prevenită”

Hipertensiunea arterială este un „ucigaș tăcut” care în cele mai multe cazuri nu este însoțit de simptome. Când simptomele apar, acest lucru se întâmplă de obicei atunci când tensiunea arterială atinge valori foarte ridicate, când tensiunea crește brusc și suficient de marcat pentru a fi considerată o urgență medicală. Simptomele care pot fi asociate hipertensiunii arteriale sunt: dureri de cap, amețeală, hemoragii nazale, palpitații.

„Măsurarea presiunii arteriale – o obligaţie pentru sănătatea dumneavoastră”

„Prin menţinerea sub control  a presiunii arteriale evitaţi riscul de deces şi dizabilitate”

„Adoptaţi un stil de viaţă sănătos”

  • Scăderea cu 10 kg a greutății corporale reduce presiunea arterială cu 5-20 mmHg
  • Modificare obiceiurilor alimentare reduce presiunea arterială cu 8-14 mmHg (aport de legume, fructe, produse lactate cu grăsimi saturate și totale reduse)
  • Limitarea consumului de sare reduce presiunea arterială cu 2-8 mmHg (nivel optim: 1,5g/zi sodiu sau 3,8g/zi clorură de sodiu)
  • Activitatea fizică regulată de 30 minute/zi reduce presiunea arterială cu 4-9 mmHg
  • Reducerea consumului de alcool scade presiunea arterială cu 2-4 mmHg (maximum 2 băuturi/zi la bărbați și 1/zi la femei și persoane > 65 ani)

Dintre activitățile programate de către  Direcția de Sănătate Publică Bihor în cadrul  campaniei de informare – educare – comunicare, precizăm: activități de informare – educare – comunicare susținute de specialiști DSP Bihor și activități de diseminare a informației și a mesajelor specifice campaniei prin cabinetele medicale individuale – medici de familie, prin asistenții medicali comunitari din județul Bihor.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.