Anual, pe tot globul pământesc, la data de 11 ianuarie, este sărbătorită Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Această sărbătoare a fost înființată la inițiativa UNESCO și a Națiunilor Unite în anul 1984. Este ziua în care poți să le arăți celor din jur cât de mult îi prețuiești și îi respecți.
Istoria acestei zile nu este cunoscută cu exactitate, și nici cine este fondatorul. Se spune că ar fi o invenție a unei companii de papetărie, care încerca să-și promoveze felicitările pe care le crea. Oricare ar fi motivul, ideea de a mulțumi, de a fi recunoscător, merită sărbătorită. Și ar fi minunat dacă, în fiecare zi, ne-am aminti să fim recunoscători, să le mulțumim tuturor celor care ne fac ziua mai frumoasă, tuturor celor care ne ajută sau care contribuie, direct ori indirect, la bucuria, liniștea sau fericirea noastră.
Aceasta este ziua în care ar trebui să uităm să „iubim în fugă” și să ne bucurăm „pe apucate”, având răgazul de a mulțumi vieții pentru toate bucuriile și necazurile primite. „Mulțumesc” este un cuvânt atât de simplu, dar care, atunci când este spus din suflet, poate lumina ziua celor care simt că sunt apreciați. Un gest mic, precum mulțumirea, poate schimba în bine viața celor din jur. Mai mult decât atât, acest cuvânt are beneficii și pentru cei care îl rostesc sincer, din inimă, fără alte așteptări, fiind un semn al recunoștinței și al respectului față de ceilalți.
În limba română, cuvântul „mulțumesc” are o poveste frumoasă, reflectând valori precum recunoștința, prețuirea și comuniunea. Nimic nu este mai onorabil decât o inimă recunoscătoare. „Să fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiți. Ei sunt grădinarii amabili care fac ca sufletele noastre să înflorească”, afirma Marcel Proust.
Conform unor ipoteze, cuvântul „mulțumesc” provine dintr-o hipercorectitudine fonetică. Se spune că la baza sa ar fi stat urarea „La mulți ani!”, care, în unele zone din Ardeal, a fost prescurtată în „mulțan”. „Mulțan” a devenit „a mulțăni”, iar în timp, „a mulțămi”. O altă variantă sugerează că „mulțumesc” derivă din cuvintele „mult” și „a uni”, formând expresia „mult-unesc” – legătura dintre oameni și Dumnezeu. Indiferent de originea exactă, „mulțumesc” exprimă sentimente puternice de recunoștință și unitate.
Acest cuvânt simplu are un efect magic, asemenea unui remediu pentru suflet. Ne tratează de „nemulțumirea cronică” și ne oferă confort emoțional, consolidând relațiile interumane. Se spune că „mulțumesc” înseamnă să conștientizezi cu adevărat existența celuilalt. După cum spunea Charles Schwab: „Poți scoate ce-i mai bun dintr-un om doar arătându-i apreciere și încurajare”.
Această sărbătoare este o ocazie minunată de a ne arăta recunoștința și aprecierea față de oamenii din jur. Pentru aceasta, nu trebuie decât să spunem cuvântul magic: „Mulțumesc!”. Deși ar trebui să-l folosim în fiecare zi, Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc” ne provoacă să-l rostim cu mai multă dragoste și respect, pentru a spori binele și fericirea în societatea noastră. În această zi, îi putem învăța și pe copii cum să-și exprime frumos recunoștința față de părinți, dascăli și prieteni.
Cum se spune „mulțumesc” în alte limbi?
• Germană: Danke
• Italiană: Grazie
• Engleză: Thanks
• Franceză: Merci
• Maghiară: Köszönöm szépen
• Finlandeză: Kiitos
Când ți se spune „mulțumesc”, este bine să răspunzi astfel: „Cu plăcere!”, „Nu ai pentru ce!”, „Pentru nimic!”, „Cu drag!” sau „Și eu îți mulțumesc!”.
„Fă-ți un obicei din a mulțumi pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât”, spunea Ralph Marston.
Medicii ne încurajează, de asemenea, să spunem „mulțumesc” cât mai des, deoarece acest cuvânt stimulează organismul să elibereze hormonul fericirii. Nimic nu este mai onorabil decât o inimă recunoscătoare! Conform Efeseni 5:20: „Mulțumiți totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos”. Să le mulțumim părinților pentru că ne-au dat viață, prietenilor care ne sunt alături la bine și la greu, celor care ne-au rănit și ne-au învățat lecții prețioase, dar și celor care ne luminează existența.
Astăzi, mulțumește oricui simți nevoia să-i mulțumești! Oriunde te-ai afla, în orice limbă, spune „mulțumesc”! Mulțumindu-le lor, de fapt îți mulțumești ție însuți pentru alegerile bune pe care le-ai făcut și îți înfrumusețezi propria viață.