Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112

70

Peste 31.350 apeluri de urgenţă, în medie 86 pe zi, au fost gestionate de pompierii militari dispeceri și personalul SMURD din dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor.

În fiecare an, în data de 11 februarie se sărbătorește Ziua Europeană a Numărului Unic 112, care poate fi apelat gratuit din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă, atunci când este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul, fiind necesară intervenția imediată a echipajelor medicale, pompierilor militari, poliţiei și jandarmilor.

Preluarea apelului prin 112 se efectuează de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, în funcţie de specificul evenimentului sau a situației de urgență sesizate, îl redirecţionează către serviciile specializate de intervenţie.

Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” Bihor (ISU BH) are capacitatea de a recepţiona toate apelurile primite, la orice oră din zi sau noapte, de a transmite urgent orice informaţie necesară gestionării situațiilor de urgență şi de a coordona toate misiunile din zona de competenţă a inspectoratului. În cazul în care evenimentul sesizat prin Sistemul Unic 112 este şi de competenţa altor servicii de intervenţie, apelul se preia concomitent şi de către acestea, în sistem tip conferinţă, fără a fi nevoie de alte apeluri suplimentare.

În anul 2020, pompierii militari dispeceri și personalul SMURD din dispecerat au gestionat 31.353 apeluri de urgenţă, în medie 86 pe zi /un apel la 17 de minute.

Din cele 31 353 de apeluri primite, 12.237 s-au concretizatîn intervenții. Totodată, au fost înregistrate 292 de situaţii atipice, care nu au impus intervenţia, fiind gestionate TELEFONIC de către dispecerii ISU Bihor.

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor funcţionează și dispeceratul comun al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor şi al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (ISU-SAJ. În cadrul dispeceratului comun, apelurile care presupun intervenţia echipajelor SMURD şi/sau ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, sunt preluate de operatori medicali care sunt coordonaţi de un medic.

Dispecerii, pompieri militari și operatori medicali SMURD-SAJ, cunosc în permanenţă capacitatea operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor şi a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, misiunile care au fost executate sau sunt în curs de executare, forţele şi mijloacele angajate în acţiuni, asigurând şi menţinând permanent legătura cu resursele proprii dislocate la locul evenimentului sau cu structurile din care provin acestea.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENI

Reamintim cetățenilor, informațiile pe care trebuie să le furnizeze în cazul apelării numărului unic 112:

 • Ce urgenţă aveţi;

• Unde este urgenţa;

• Unde vă aflaţi;

• Cum vă numiţi.

Operatorul evaluează urgenţa apelantului în funcţie de informaţiile primite şi transmite aceste informaţii, serviciilor de urgenţă abilitate în rezolvarea cazului respectiv. După furnizarea acestor date trebuie să rămâneţi la telefon pentru a fi puşi în legătură cu serviciul de urgenţă de care aveţi nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări.

Dacă legătura cu numărul 112 se întrerupe, trebuie să sunaţi din nou. Rămâneţi calmi şi răspundeţi la toate întrebările. Nu închideţi până când nu vi se spune.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.