VACCINUL ASTRAZENECA, DISPONIBIL ȘI ÎN BIHOR. CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI

453
Vaccin AstraZeneca
Vaccin AstraZeneca. Foto ©️ Profimedia Images

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin  împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniei de vaccinare în România. Începând cu data de 15 februarie, acest vaccin va fi disponibil și pentru imunizarea populației din județul Bihor.

Astăzi, 10 februarie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a adoptat decizia de operaționalizare a cinci noi fluxuri de vaccinare la nivelul județului Bihor, dedicate exclusiv vaccinării cu vaccinul AstraZeneca. Noile centre de vaccinare vor fi localizate după cum urmează:

Nr.LocațieDenumire Centru de vaccinareAdresă Centru de vaccinare
1Municipiul OradeaParter clădire internat Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Oradea (2 fluxuri)Str. Constantin Brâncoveanu nr. 12/A  Oradea
2Municipiul MarghitaSala de sport – Colegiul Național „Octavian Goga” MarghitaCalea Republicii nr. 69A Marghita
3Municipiul BeiușSala de sport BeiușPiața Samuil Vulcan nr. 18 Beiuș
4Comuna SântandreiSala de sportStr. Principală nr. 449, Sântandrei

Înscrierea pentru vaccinare se va putea realiza începând de astăzi, 10 februarie, și se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu boli cornice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice.

Platforma electronică de programare va fi adaptată corespunzător recomandărilor de administrare a vaccinului AstraZeneca, limitând opțiunile de programare la vaccinarea cu acest produs, doar pentru grupa de vârstă 18-55 de ani.

Schema de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în cazul vaccinului AstraZeneca, presupune administrarea a două doze de vaccin, intervalul de timp recomandat între cele două doze fiind de 8 săptămâni.

Programările se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.

Modalitățile de programare la vaccinare 

Ø  pentru bolnavii cronici sunt:

·         prin intermediul platformei electronice (de către beneficiar sau aparținător),

·         prin medicul de familie/ curant, 

·         prin call center, la numărul unic 021. 414.44.25,

·         la numărul de suport destinat județului Bihor 021. 414.44.59,

Ø  pentru lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale

o   prin intermediul angajatorului care se înregistrează pe pagina web vaccinare-covid.gov.ro, încarcă și validează personalul angajat, poate programa personalul direct din pagina web

o   programare directa a angajaților din pagina web (după validarea în platformă de către angajator)

Cele 5 fluxuri de vaccinare nou înființate pentru vaccinul AstraZeneca se adaugă celor 7 fluxuri deja funcționale în etapa II a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pe raza județului Bihor și care rămân în continuare operaționale, enumerate mai jos, unde se administrează vaccinul Comirnaty – Pfizer BioNTech și vaccinul Moderna.

Nr.LocațieDenumire Centru de vaccinareAdresă Centru de vaccinare
1Municipiul OradeaSală din incinta Orășelului Copiilor Oradea (2 fluxuri)Str. Corneliu Coposu nr. 8 Oradea
2Municipiul OradeaSpitalul Pelican OradeaStr.Coposu, nr. 2 – 14B, Oradea
3Municipiul SalontaSpitalul Municipal SalontaStr. Ioan Cantacuzino nr. 2-4, Salonta
4Oraș AleșdSpitalul Orășenesc AleșdStr. 1 Decembrie nr.3, Aleșd
5Oraș ȘteiSpitalul Orășenesc ȘteiStr. Cuza Vodă, nr. 5, Ştei
6Oraș Valea lui MihaiSecția exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea, MarghitaStr. Republicii nr. 29 Valea lui Mihai

Orice alte informații suplimentare, instrucțiuni sau recomandări, transmise de către Centrul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2, vor fi comunicate în timp util.

Menționăm faptul că în România vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este voluntară și gratuită.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.