Subvenții APIA: Procedură simplificată pentru fermieri

915
Subvenții APIA

În contextul pandemiei, pentru a evita aglomerările la ghișee, prefectul Dumitru Țiplea a dispus emiterea unei circulare cătreprimăriile din județul Bihor privind optimizarea procesului de depunere a Cererilor Unice de Plată a fermierilor bihoreni la Agențiade Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

În informarea emisă, prefectul a solicitat primăriilor să faciliteze procesul de depunere a dosarelor, luând în considerare faptul că, pentru a simplifica depunerea Cererii Unice de Plată, APIA acceptă ca document minim în dosarul fermierului adeverința eliberată la nivel de primărie, cu terenul evidențiat în registrul agricol.

Adeverințele vor fi eliberate de primării conform următoarei proceduri:

  • centrele APIA locale transmit pentru fiecare fermier existent înbaza de date o invitație, care conține numele funcționarului care gestionează dosarul fermierului, data programării pentru preluareacererii, telefonul și emailul pe care se transmite cererea (adeverința)
  • primăriile programează fermierii pentru actualizarea situațieiterenului din registrul agricol
  • fermierul se prezintă conform programării la primăria arondată, unde se actualizează datele dosarului pentru anul 2021
  • adeverința este depusă de către primărie la centrul APIA local, care înregistrează în platformă cererea de plată a fermierului

Menționăm că la nivelul județului Bihor, în evidențele APIA figurează cca 35.000 de fermieri. Depunerea dosarelor pentru plățitrebuie efectuată până la data de 15 mai, pentru ca România să poată accesa finanțarea europeană alocată pentru campania 2021.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.