Starea de salubrizare a drumurilor naționale din județul Bihor

298

În perioada 15 aprilie-12 iunie, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor a desfășurat o acțiune de verificare a stării de salubrizare a căilor de comunicație, respectiv a drumurilor naționale din județul Bihor, administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii  Rutiere, Secția Drumuri Naționale Oradea (SDN).

 

Conform datelor prezentate s-a constatat faptul că în anul 2019 a fost colectată și transportată spre eliminare, la societatea comercială ECO Bihor – Oradea, o cantitate de 152,56 tone, respectiv cca 508 metri cubi de deșeuri. Din date reiese, de asemenea, că de la începutul acestui an și până la finalul lunii mai, a fost colectată o cantitate de 105,2 tone, adică cca 350 metri cubi de deșeuri. Spre comparație, în același interval din anul 2019, au fost colectate 83,82 tone, respectiv cca 279,4 metri cubi. Categoriile de deșeuri abandonate provin din deșeuri menajere, deșeuri de tip PET, diverse deșeuri de ambalaje din plastic, hârtie și carton, doze metalice și deșeuri de sticlă.

În urma inspecției în teren s-au identificat aglomerări frecvente de deșeuri neconforme pe DN 75, între Satul de Vacanță Vârtop și localitatea Băița, precum și în parcările amenajate la ieșirile din localitățile Salonta, Cauaceu, Nojorid, Marghita și Hidișel, unde s-au constatat și abandonări repetate de saci menajeri cu deșeuri. De asemenea, atât cu ocazia controalelor efectuate de către reprezentanții Gărzii de Mediu, cât și în discuțiile purtate cu reprezentanții SDN Oradea, s-au raportat vandalizări repetate ale mobilierului instalat în parcări (bănci și mese), precum și ale recipienților și ale pubelelor montate pentru colectarea deșeurilor.

Reamintim că, pe raza județului Bihor, lungimea totală a drumurilor naționale este de 497,924 km și acestea sunt deservite de un număr total de 57 de parcări, amenajate și administrate de SDN Oradea. Conform legislației în vigoare, CNAIR, prin SDN Oradea, realizează întreținerea șanțurilor, rigolelor, căilor pietonale, a zonei de siguranță a drumului, precum și a zonelor de protecție a drumurilor naționale (22 m de la axul drumului). Serviciile de întreținere și salubrizare sunt efectuate de un număr de 21 angajați din cadrul celor 8 districte ale SDN Oradea.

Frecvența de salubrizare a zonelor administrate, precum și a celorlalte lucrări de întreținere, este de 2 ori pe săptămână, în zilele de luni și vineri, dar și ori de câte ori se constată necesitatea efectuării acestora. În urma controalelor desfășurate s-a constatat respectarea programului de salubrizare, în fiecare zi de luni și vineri a săptămânii, de către SDN Oradea.

Prefectul Dumitru Țiplea și-a exprimat îngrijorarea față de acest fenomen în creștere, declarând că “anul trecut pe drumurile din Bihor s-au strâns aproximativ 5 tiruri de deșeuri. Anul acesta, în plină pandemie, a crescut numărul deșeurilor aruncate pe marginea drumurilor. Este necesar să ne comportăm mai responsabil față de mediu, dacă dorim un Bihor curat și sănătos!”

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.