1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

Se reiau examenele pentru permisul de conducere!

În cursul zilei de vineri, 22 mai, prefectul Dumitru Țiplea a condus o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții școlilor de șoferi din județul Bihor. În cadrul întâlnirilor au fost comunicate măsurile privind reluarea activității de examinare în vederea obținerii permisului de conducere a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV), precum și măsurile de prevenire a transmiterii Covid-19. Un obiectiv important al ședințelor, punctat de prefectul Dumitru Țiplea, a vizat dialogul cu invitații, în vederea generării de idei și modalități noi de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite cetățenilor.

- Publicitate -

Sesiunile au avut loc în Sala Mare a Instituției Prefectului – Județul Bihor și au participat reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor (IPJ), inclusiv ai Serviciului Rutier, ai Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, precum și peste 30 de reprezentanți ai școlilor auto de la nivelul întregului județ.

Prima parte a întâlnirii a vizat activitatea de examinare desfăşurată de SPCRPCÎV, care va fi reluată treptat, astfel:

1) În perioada 18.0522.05.2020 vor fi programaţi în vederea susţinerii probei practice candidaţii ale căror dosare au expirat sau urmează să expire în perioada 17.03-15.06.2020.Pentru a preveni aglomerarea spaţiilor interioare ale serviciului, programarea persoanelor al căror curs de pregătire a expirat în perioada stării de urgenţă se va face de către un reprezentant al şcolii de conducători auto, cronologic, conform datei la care valabilitatea cursului a expirat.
2) Candidaţii care au fost programaţi pentru susţinerea probei practice în perioada în care această probă a fost suspendată, cu excepţia celor menţionaţi mai sus, vor fi reprogramaţi automat, cronologic, conform zilei corespunzătoare programării anterioare.
3) Data programării va fi comunicată şcolilor de conducători auto pentru proprii candidaţi, iar datele vor fi postate pe site-ul Instituţiei Prefectului – județul Bihor, candidaţii fiind îndrumaţi să se adreseze şcolilor de conducători auto unde au urmat cursul de pregătire practică.
4) Programarea pentru susţinerea probei practice de către alţi candidaţi care nu au mai fost programaţi anterior se va efectua numai după finalizarea activităţilor prevăzute la punctele 1 şi 2.

Proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere va fi reluată începând cu data de 02.06.2020, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, cu respectarea următoarelor condiţii:

programarea la examen se va face în două intervale orare, de la ora 8:00 şi ora 12:00, aferente a două serii pentru fiecare examinator. La locul de întâlnire comunicat candidaţilor pentru susţinerea probei practice vor avea acces numai candidatul și instructorul auto, iar activitatea de instruire se va desfăşura numai în spatii deschise, cu respectarea regulilor de distanţare socială;
examinatorul, candidatul şi martorul vor purta echipamente de protecţie pe toata durata de desfăşurare a probei (măşti de protecţie), în lipsa acestora putând fi refuzată susţinerea probei. În autovehicul vor fi prezente maximum trei persoane în acelaşi timp;
şcolile de conducători auto vor asigura igienizarea autovehiculelor cu care se va susţine proba practică, iar pentru ocupanţi va fi pus la dispoziţie un flacon cu substanţă dezinfectantă. De asemenea, acestea vor pune la dispoziţie echipament pentru măsurarea temperaturii corporale, putând fi refuzată examinarea candidatului care are o temperatură corporală mai mare de 37,3º Celsius;
din listele cu candidaţi vor fi excluse persoanele care figurează în izolare sau carantină.

Proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere va fi reluată începând cu data de 15.06.2020, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Referitor la valabilitatea documentelor, s-au adus următoarele precizări:

Valabilitatea documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permiselor de conducere obţinute de către solicitanţi de la alte entităţi, documente care au expirat în interiorul stării de urgenţă, vor avea termenul de valabilitate prelungit cu 90 de zile de la data încetării acesteia.
Documentele din dosarele de examinare ale candidaţilor care au expirat în perioada 17.03-17.05.2020 au valabilitate extinsă până la data de 13.07.2020.
Documentele din dosarele candidaţilor, care au expirat sau vor expira în perioada 17.05-15.06.2020 au valabilitatea extinsă până la data de 13.09.2020.

​​​

Un alt element de noutate, adus de Serviciul Rutier Bihor, a vizat creșterea gradului de siguranță rutieră în cadrul instruirii și examinării candidaților, având în vedere numărul mare de șantiere deschise în Oradea. Astfel, pentru a preveni ambuteiajele și incidentele în trafic, Serviciul Rutier Bihor va stabili și comunica școlilor de șoferi traseele și intervalele orare în care acestea își vor putea desfășura optim activitatea, evitând zonele aglomerate.

În a doua parte a întâlnirilor, DSP Bihor a prezentat un set de recomandări pe termen lung pentru școlile de șoferi privind prevenția și limitarea răspândirii Covid-19. Reprezentanții DSP și-au exprimat, de asemenea, aprecierea față de atitudinea proactivă a prefectului Dumitru Țiplea în a pregăti condițiile optime de relansare a activității școlilor de șoferi.

Discuțiile de la finalul sesiunilor au vizat posibilitatea susținerii online a cursurilor de instrucție teoretică, în contextul limitării numărului maxim admis de cursanți în sălile de pregătire ale școlilor de șoferi. Prefectul Dumitru Țiplea a declarat că se va “preocupa în a identifica soluții pentru susținerea online a orelor de educație teoretică pentru cursanții școlilor de șoferi și vom înainta  în acest sens o adresă comună cu DSP Bihor către Ministerul Transporturilor. Eu personal voi insista pentru acest aspect.”

Întâlnirile s-au încheiat cu asigurarea celor prezenți că Instituția Prefectului – Județul Bihor are toată deschiderea în a primi și analiza sugestii de îmbunătățire a calității serviciilor publice comunitare, dacă acestea vin în sprijinul cetățenilor.  

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,745CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI