Reguli noi de circulație pentru șoferi, bicicliști și cei cu trotinetă

1607
Mașină poliția Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline arhivă

În data de 06.10.2021 a intrat in vigoare H.G. nr.1075/2021 prin care se modifică Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,

Prin noul act normativ:

a) Au fost reglementate normele de conduită și interdicțiile pentru conducătorii de trotinete electrice, stabilindu-se totodată că trotinetele electrice se conduc numai in *aliniament*Schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă trotinete

b) A fost introdusă o nouă obligație în sarcina conducătorilor de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, în ceea ce privește realizarea manevrei de depășire a unei biciclete sau a unei trotinete electrice, respectiv:

     1) *situația in care viteza autovehiculul care urmează sa depășească este peste 50 km/h* manevra de depășire a bicicletei/trotinetei electrice se va realiza prin trecerea peste marcajul longitudinal de separarea a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului;

    2) *situația in care viteza autovehiculului care urmează sa depășească este mai mica de 50 km/h* manevra de depășire a bicicletei/trotinetei electrice se va efectua cel puțin prin încălcarea acestor marcaje. 

Pe cale de consecință se interzice depășirea bicicletelor în zonele cu marcaj longitudinal simplu/dublu continuu;

De asemenea, printre modificări se regăsesc:

-​Noul tip de plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu literele și cifrele de culoare verde, în relief, urmând ca, prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, al ministrului afacerilor interne şi al ministrului transporturilor şi infrastructurii să se stabilească condițiile pe care autovehiculele trebuie să le îndeplinească pentru a le fi atribuite aceste tip de plăcuțe;

-​Clarificarea prevederilor referitoare la recoltarea mostrelor biologice pentru determinarea alcoolemiei, în raport cu prevederile Codului Penal, respectiv este obligatorie recoltarea a două mostre biologice la interval de o oră între prelevări.

Totodată, precizăm că, în conformitate cu O.U.G. nr.195/2002, așa cum a fost modificată prin O.U.G. nr.13/2020, trotinetele electrice pot fi conduse, în situația în care drumul este prevăzut cu pistă pentru biciclete numai pe pista respectivă, iar în lipsa pistei pentru biciclete, numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. 

Polițiștii rutieri bihoreni vor desfășura activități pentru a verifica modul de respectare a acestor modificări legislative.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.