REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE FURTUNĂ

441

În scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

 

În cazul în care furtuna este iminentă:

– Întrerupeţi orice activităţi în aer liber.
– Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism.
– Închideţi ferestrele şi uşile.
– Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.
– Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

ÎN TIMPUL UNEI FURTUNI:

– Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
– Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică.
– Nu vă întindeţi pe pământ.
– Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă,câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc..
– Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
– Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale.
– Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.