RADARUL Balastierelor, aproape de finalizare! Cu ajutorul unei aplicații, oricine va putea verifica legalitatea transportului de balast

1013

În foarte scurt timp, România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și transportului de agregate minerale.  Echipa de dezvoltare testează zilele acestea versiunea finală a sistemul alături de specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și A.N.”Apele Române”.

Cei care exploatează ilegal balast din albiile râurilor produc pagube iremediabile atât ecosistemelor acvatice cât și lucrărilor hidrotehnice sau infrastructurii rutiere. Prin aceată aplicație, fiecare cetățean va putea contribui la stoparea exploatărilor ilegale de agregate minerale. Odată cu implementarea noului sistem, oricine va putea verifica, după numărul de înmatriculare, dacă un astfel de transport deține aviz legal sau nu.


De la începutul anului și până în prezent, inspectorii din cadrul ABA Crișuri au efectuat 49 de controale la balastiere. Pentru exploatarea ilegală a perimetrelor din terase s-au aplicat amenzi în valoare de 35.000 de lei. Inspectorii au verificat dacă agenții economici desfășoară activitățile de exploatare a nisipului și pietrișului în baza actelor de reglementare și dacă se respectă prevederile impuse de avizele de gospodărire aapelor. Ionel Avrigeanu, director ABA Cișuri.

Platforma electronică dezvoltată la nivelul ministerul de resort va fi un instrument util de management și control al materialelor și provenienței agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase. Platforma va furniza autorităților competente din domeniu o evidență clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcționează în baza actelor emise de autorități. De asemenea, va putea fi accesibilă și cetățenilor.


Conform noilor modificări legislative (prin Legea nr.122/2020, la art. 33, alin. 10-14), inspectorii Administrațiilor Bazinale de Apă primesc atribuții suplimentare de control. Aceasta înseamnă că, împreună cu celelalte instituții de control și anume: Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, vor putea identifica mult mai eficient circulația agregatelor minerale exploatate ilegal, aplicând sancțiuni și amenzi ori de câte ori va fi constatată nerespectarea prevederilor legale.


Cu alte cuvinte, cadrul legal ne va permite ca, împreună cu organele competente, să avem evidența privind exploatarea, proveniența, circulația și comercializarea agregatelor minerale pentru ca, în cazul în care se constată nerespectarea prevederilor legale, materialele de balast să fie confiscate și valorificate conform legii. Ionel Avrigeanu, director ABA Crișuri. 

În bazinul hidrografic Crișuri, pentru anul în curs, au fost planificate 67 de controale la balastiere. Acțiunea de verificare și control continuă în teren conform planificării.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.