Pui de capucin brun și antilopă elan, la Zoo Oradea

127

Un pui de capucin brun și unul de antilopă elan sunt noile vedete ale Grădinii Zoologice din Oradea. Aceștia au venit pe lume în aceeași zi, de 9 iunie 2020, și sunt deja integrați în familiile lor.

Trei capucini bruni (Cebus apella – denumirea științifică) au ajuns la Zoo Oradea în anul 2008, înurma unei donații din partea Zoo Debrețin. În prezent, grupul include nu mai puțin de șaptemembri, două familii cu trei pui, toți născuți în parcul orădean.

„Maimuțica stă mai tot timpul cocoțată în cârca mamei sale, obicei practicat aproximativ jumătate de an, așa simțindu-se mai protejată și reglându-și temperatura corpului. Puiul se hrănește în mod natural de la mamă, dar a început să mănânce deja și hrană normală, constând în fructe și legume”, precizează Florin Ienciu, administratorul Grădinii Zoologice. Specia este frecvent întâlnită în pădurile tropicale ale Americii de Sud și poate avea o speranță de viață, mai ales în captivitate, de până la 45 de ani.

Pe lângă puiul de capucin brun, la Zoo Oradea, s-a născut în aceeași zi de 9 iunie, un pui de antilopăelan (Taurotragus oryx), cea mai mare specie de antilopă din Africa, care a întregit familia venită în custodie, în anul 2015, de la Zoo Nyiregyhaza. Cuplul de antilope de la Zoo Oradea este format dintr-o femelă de șase ani, un mascul de cinci ani și puiul, tot mascul, în vârstă de o lună. Specia poate atinge înălţimea de până la 1,8 m şi greutatea de 1.000 de kilograme. Antilopa elan este specifică zonelor aride din Africa Centrală şi de Vest.

De asemenea, de aproximativ trei săptămâni, înțarcul cailor, zburdă și un mânz (femelă), care s-a alăturat celorlalți opt cai și trei ponei, toți foartesociabili, care adoră să fie hrăniți de vizitatorii veniți în vizită.

Simpaticii pui nu au deocamdată un nume, prin urmare doritorii sunt invitați să le aleagă unul, devenind astfel părinții adoptivi ai celor mai tinere exemplare din parcul orădean.

Grădina este deschisă în fiecare zi, între orele 9.00 – 19.00 (ora 18.00, la casierie), prețul unui bilet fiindde 18 lei pentru adulți și 9 lei pentru elevi, pensionari și persoane cu dizabilități. Copiii până la trei ani și persoanele peste 75 de ani beneficiază de intrare gratuită.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.