Protejați viața copiilor dumneavoastră! 370 de copii, victime ale incendiilor

256
 

Numeroase evenimente care periclitează siguranţa și viața celor mici și a familiilor acestora se produc din cauza neglijenţei părinților/tutorilor legali ai copiilor, a lipsei de cunoştinţe a adulţilor în domeniul apărării împotriva incendiilor ori a indisponibilității părinților în ceea ce privește familiarizarea celor mici cu regulile de prevenire a situațiilor de urgență.

 

​Conform analizei realizate în baza datelor centralizate la nivel național de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în ultimii opt ani, 370 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani, au fost victime ale incendiilor la locuințe, dintre care 102 au decedat și 268 au fost răniți. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban.

Datele statistice au indicat că cele mai multe decese în rândul copiilor s-au înregistrat în perioada sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie), ianuarie fiind luna în care se produc peste un sfert din incidentele soldate cu pierderi de vieți.

În scopul prevenirii unor astfel de tragedii, încă din anul 2012, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a derulat campanii ample de informare preventivă cu impact la nivel național și cu adresabilitate directă asupra principalelor cauze ale incendiilor produse la locuințe (FOC – Flăcările Omoară Copii și proiectele aferente campaniei RISC care au vizat improvizațiile la instalațiile electrice și de gaze naturale, curățarea coșurilor de fum și suprasolicitarea instalației electrice).

Exploatarea  necorespunzătoare  a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire se numără printre principalele cauze care, an de an, curmă vieți în rândul micuților.

În acest context și având în vedere faptul că în această perioadă, în locuințe sunt utilizate mijloace de încălzire electrice, centrale termice  și sobe cu sau fără acumulare de căldură etc., în scopul preîntâmpinării unor evenimente nefericite, pompierii militari bihoreni recomandă celor care îi au în grijă pe cei mici, însușirea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor și respectarea strictă a acestora.

Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră:

• înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

• păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;

• nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune;

• odată cu creșterea, învăţaţi-l cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situaţii de pericol.

De asemenea, învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

• dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

• dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru urgențe 112  și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

• să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

• dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

• atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Pentru prevenirea unor situații de urgență provocate de instalațiile electrice este important:

• să eliminaţi orice posibilitate de acces al copilului la componentele instalaţiilor electrice, precum prize, tablouri electrice etc;

• să-l supravegheați permanent în timp ce foloseștejucării care sunt alimentate direct de la reţea. Este preferabil să cumpăraţi  jucării electrice alimentate cu baterii sau de la un transformator cu tensiunea de 12 V;

• să supravegheaţi permanent aparatele electrice sub tensiune și să nu le lăsaţi la îndemâna celor mici;

• să nu permiteţi copilului să folosească aparatele electrice de uz casnic (fier de călcat, reșouri, radiatoare etc.) și să nu-i lăsaţi la îndemână obiecte conductoare ce pot fi introduse în priză.

Pentru preîntâmpinarea unor evenimente nefericiteprovocate de mijloacele de încălzire:

• nu așezaţi pătuţul copilului în imediata vecinătate a sobelor cu sau fără acumulare de căldură;

• nu lăsaţi copilul să aprindă focul sau să se joace la elementele instalaţiilor de încălzire; supravegheaţi-l pe timpul zilei, atunci când sobele sunt în funcțiune;

• nu –l lăsați să se joace în apropierea aparatelor de încălzit sau preparat hrană;

• nu  permiteţi copilului să se joace cu focul;

• nu-l încuiaţi în casă, cu focul aprins în sobă.

Tragem un semnal de alarmă în rândul părinților, bunicilor și tutorilor legali ai copiilor și îi îndemnăm să fie responsabili, subliniind în acest context faptul că 75% din numărul copiilor decedați au fost lipsiți de supravegherea adulților, în momentul producerii incendiilor.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.