Proiect de lege: bărbații între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală în caz de război (document)

1957

Guvernul României pregătește un proiect de lege care să constituie baza legală pentru instaurarea unei „situații de criză” în țară. Propunerea vine în contextul conflictului în desfășurare în Ucraina, iar una dintre prevederile proiectului este că rezerva militară generală în caz de război va fi formată din bărbații între 18 și 60 de ani.

 

Voluntarii fără stagiu militar satisfăcut vor trebui să treacă mai întâi printr-un instructaj. Potrivit draftului de act normativ, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării.

„În contextul generat de dinamica îngrijorătoare a situației de securitate pe flancul estic al NATO, interesul public general reclamă adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională să intervină prompt”, se arată în motivarea din documentul în care se propune completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale.

Prevederile actuale ale Legii 446/2006 reglementează doar procedura prin care cetățenii încorporabili sunt recrutați, iar noul proiect de lege adaugă faptul că „serviciul militar se îndeplinește și în calitate de student”. Astfel, conform documentului, pot participa la apărare și următoarele categorii: elev, student, militar, student de poliție.

Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, în sensul prezentei legi, sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani.

O altă prevedere a proiectului este că „pe timp de pace, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”.

Totodată, draftul care are 24 de pagini menționează că românii, bărbați sau femei, care au îndeplinit serviciul militar sau sunt în rezervă, sau „au avut calitatea de polițist sau polițist de penitenciare, sunt luați în rezervă ca rezerviști”.

În documentul se mai prevede că rezerva de mobilizare este formată din două componente, rezerva operațională și rezerva generală, aceasta din urmă fiind cuprinsă „din toți cetățenii români bărbați, cu vârsta între 18 și 60 de ani, care nu sunt cuprinși în rezerva operațională”, pentru stare de asediu, de mobilizare sau de război.

Proiectul de lege, este în procesul de avizare și nu va intra în vigoare după adoptarea de către Guvern, ci după ce va trece și de votul Parlamentului.

Proiectul de lege al Guvernului poate fi consultat mai jos:

proiect-de-lege-aparare-04-03-forma-avizata

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.