Pesta porcină revine în Bihor: S-au găsit 8 noi focare active!

720
Porc pestă porcină
Foto caracter ilustrativ

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 06.04.2021- 06.05.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 8 (opt) noi focare de boală, respectiv în localitatea Săcuieni și Sânicolaul de Munte (oraș Săcuieni), Valea lui Mihai (oraș Valea lui Mihai), Dumbrăvița(comuna Holod), Diosig (comuna Diosig), Sărand (comuna Copăcel), Mierlău (comuna Hidișelul de Sus) și Rontău (comuna Sânmartin).

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 18 (optsprezece) focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile: Marghita și Cheț (oraș Marghita), Izvoarele (comuna Viișoara), Petreu (comuna Abrămuț), Șimian (comuna Șimian), Sălacea (comuna Sălacea), Buduslău (comuna Buduslău), Vadu Crișului și Birtin (comuna Vadu Crișului), Galoșpetreu și Adoni (comuna Tarcea), Curtuișeni (comuna Curtuișeni), și Butani (comuna Măgești).

Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 22.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 17 (șaptesprezece) cazuri noi, în fondurile de vânătoare Fondul FV66 Biharea și Fondul FV10 Pădurea Mare, nefiind afectate fonduri de vânătoare noi, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, în Bihor, este în prezent de 18.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și celecare au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.