Pelerinaj în Slovacia (Lutina), cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

461

La invitaţia Înalt Preasfinţitului Ján Babjak, arhiepiscop de Presov şi mitropolitul Bisericii Greco-Catolice din Slovacia, Preasfinţia Sa Virgil Bercea a participat alături de un grup de 50 de credincioşi la pelerinajul anual la Lutina, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Pelerinajul a fost organizat de către doamna Dana Păcală, la care au participat credincioşi din Oradea, Şumal alături de un grup de seminarişti, Preasfinţia Sa Virgil şi părinţii Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic, Ieromonahul Severian Dod.

 

În cursul dimineţii de sâmbătă, 19 august, a fost vizitat oraşul Presov, Catedrala Greco-Catolică precum şi sediul mitropolitan, iar seara în Biserica din Lutina s-a celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de către Înalt Preasfinţia Sa, Ján Babjak, Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea şi Preasfinţia John Kudrick, episcop Parma. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de Preasfinţitul Virgil. Toată noaptea au fost oficiate rugăciuni şi slujbe.

Duminică dimineaţa paşii pelerinilor s-au îndreptat spre colina din spatele Bisericii, acolo unde un sobor de ierarhi şi preoţi au oficiat Sfânta Liturghie. Ploaia nu i-a alungat pe credincioşi, ci dimpotrivă, au rămas neclintiţi în rugăciune.
Lutina este situată în zonele muntoase Lutina Saris, pe versantul sudic al muntelui Čergov, într-una din diviziunile urbane ale localităţii Sabinov, din regiuea Prešov.
Tradiţia apariţiilor din Lutina spune următoarele: în dimineața de 19 august 1851, în jurul orei nouă, la sărbătoarea Schimbării la Faţă, Susana Fekete a mers cu trei copii să culeagă ciuperci pe munte. Când a ajuns la locul unde se află acum Capela Sfântul Nicolae, a îngenuncheat,  deoarece ea s-a văzut lângă episcopul înveşmântat solemn şi care semăna cu cu cel din icoana Sfântului Nicolae de pe iconostas. Episcopul a privit-o şi cu voce autoritară i-a spus: „Astăzi este o mare sărbătoare a Domnului, oamenii pioşi sunt în biserică participând la Liturghie şi tu culegi ciuperci?” Susana, înfricoşată, a răspuns: „Ştiu că azi e sărbătoare, dar eu sunt o femeie săracă, am trei copii şi nu am ce să le dau de mâncare pentru masa de prânz”. Sfântul a continuat: „Şi ieri aţi fi putut strânge ciuperci, nu în această dimineaţă ! De aceea, Dumnezeu pedepseşte omenirea, pentru că nu respectă duminica şi sărbătorile. Oamenii nu doresc să participe la Sfânta Liturghie şi în loc să laude pe Dumnezeu cu gura, îl insultă. În amintirea întâlnirii noastre, aici, va fi ridicată o Sfântă Cruce. Toate acestea să le spui părintelui tău spiritual”.

 

Urmărește-ne și pe Google News