Măsuri dispuse în punctele de frontieră pentru perioada sărbătorilor de iarnă

140

Având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, perioada când  traficul  prin punctele de trecere a frontierei crește considerabil, Poliţia de Frontieră Oradea și-a adaptat misiunile de supraveghere și control, precum şi resursele umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ.

Pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

În plus folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora, se vor crea fluxuri suplimentare de control, în funcție de valorile de trafic.

De asemenea, au fost contactate autoritățilemaghiare, în vederea stabilirii unor măsuri comune, în baza protocoalelor bilaterale, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.  

În acest an, pentru o cât mai bună informare a participanţilor la trafic, Ministerul Afacerilor Interne a distribuit în punctele de trecere a frontierei, prin intermediul personalului Poliției de Frontieră Române, flyere cu informații utile privind programul de lucru și modalitatea de accesare a unor servicii publice.

Recomandări

Ca in fiecare an, se estimează că cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, sens în care recomandămtranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se evite apariţia aglomerărilor.

Menționăm că, la frontiera româno-ungarăsunt 11 puncte de trecere cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 58/53 de benzi de control pe sens.

pe raza jud. Timiş:        P.T.F. Cenad – Kiszombor;
pe raza jud. Arad:         P.T.F. Nădlac – Nagylak

                                                        P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota

                                                        P.T.F. Turnu – Batonnya;

                                                        P.T.F. Vărşand – Gyula

pe raza jud. Bihor:     P.T.F. Salonta – Mehkerek;

                                                        P.T.F. Borş – Artand;

                                                        P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany;

                                                        P.T.F. Săcuieni – Letavertes

pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj;

                                                           P.T.F. Petea – Csengersima.

De asemenea, menţionăm că, la granița cu Ungaria, în zilele de sâmbătă şi duminică, între 10.00-18.00, ora României, sunt deschise 10 puncte de trecere a frontierei ocazionale, menite sa faciliteze traficul persoanelor care domiciliază în localităţile de frontieră.

De asemenea, recomandăm participanților la traficul transfrontalier  consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, care poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Situaţia traficului autovehiculelor de mare tonaj

O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri deoarece, în preajma sărbătorilor, numărul mijloacelor de transport marfă crește ca urmare a intensificării comerțului din această perioadă.

Precizam că, şi pentru această categorie de mijloace de transport, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora, iar în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate.  

De asemenea, reamintim faptul că, la graniţa cu Ungaria, începând cu 1 noiembrie a.c., autorităţile de frontieră maghiare verifică achitarea amenzilor pentru sancţiunile contravenţionale aplicate pe teritoriul Ungariei (exemplu: neplata taxelor de drum), de către conducătorii mijloacelor de transport marfă, aspect ce a determinat efectuarea unor verificări suplimentare care au generat, în anumite momente, o creştere a timpilor de aşteptare.

Menţionăm că, în proximitatea punctelor de trecere, politiştii de frontieră împreună cu reprezentanţii poliţiei rutiere informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei.

Date statistice din anul 2018  

Ca de obicei, cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul ţării. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în luna decembrie a anului trecut, peste 1,6 milioane persoane.

Din experienţa anilor trecuţi, s-a stabilit că, în anumite puncte de trecere ale frontierei, în această perioadă se înregistrează valori de trafic foarte crescute, aproape duble față de o perioadă normală. De asemenea,  la frontiera cu Ungaria, cel mai tranzitat punct de trecere rutier a fost P.T.F. Nădlac II Autostrada,  pe unde au trecut aproximativ 600.000 persoane și 210.000mijloace de transport.

La P.T.F. Borş, un alt punct de trecere de la granița cu Ungaria foarte tranzitat, poliţiştii de frontieră au verificat peste 420.000 persoane și peste 150.000 mijloace de transport.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.