Lista țărilor din „zona roșie” a fost actualizată. Doar cei vaccinați nu stau în carantină

20701
Vama Borș
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a publicat, vineri, lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 28 din 14 mai 2021 a CNSU.

Statele au fost împărțite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în trei zone: verde – nu se intră în carantină la întoarcerea în țară, galben – prezentarea vaccinului sau test PCR negativ pentru a nu sta în carantină, roșu – doar cei vaccinați nu stau în carantină.

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

a) Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;

b) Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;

c) Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.

În zona roșie se află, potrivit listei adoptată de CNSU, 32 de state. Printre acestea se află Serbia, Belgia, Franța, Slovenia, Turcia, Croația, Olanda sau Maldive. La revenirea din acestea doar persoanele vaccinate scapă de carantină.

Pe lista statelor din zona galbenă se află 37 de țări, printre care Germania, Grecia, Italia, Austria, Cehia, Bulgaria ori Statele Unite. Potrivit noilor reguli, persoanele care revin din aceste state vor fi puse în carantină, cu excepția celor vaccinați și a celor care prezintă un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore.

În zona verde se află 145 de țări și teritorii, dintre care Kosovo, Irlanda, Monaco, Norvegia, Slovacia, Republica Moldova, Rusia, Malta, Portugalia, Albania, Marea Britanie, Islanda, Egipt, China ori Israel. La revenirea din aceste țări nu sunt impuse niciun fel de restricții.

Lista completă a țărilor poate fi consultată mai jos:

aGFzaD01MTQ0NzY0NjUwN2Y1YjNmMWUwNzI2ODQ1M2YxZjMwYw

În funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prevăzute la art. 2, la intrarea persoanelor pe teritoriul României se aplică următoarele măsuri:


a) Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona prevăzută la art. 2 lit. a) nu se instituie măsura carantinei;

b) Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zonele prevăzute la art. 2 lit. b) și c) se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile.

Excepțiile de la măsura carantinei prevăzute la art. 4 și art. 5 nu se aplică pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din India!

Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare în termen de 24 de ore de la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă din zona verde, intră în vigoare la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.