Informații pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus (nCoV)

430
Gripă coronavirus (nCoV)

În conformitate cu precizările Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile  București, DSP Bihor a informat toți medicii de familie și unitățile spitalicești din județul nostru privitor la  noul coronavirus (nCoV) recent identificat in patru provincii (Hubei – oraș Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi) din China (2019-nCoV) astfel încât să fie realizată o evaluare corectă și o supraveghere adecvată a posibilelor cazuri de îmbolnăvire.

Există o probabilitate mica de import de cazuri în țările UE / SEE, datorita traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan. Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitățile sanitare, în țările UE/SEE și evidențele unei transmiteri inter-umane limitate, determina ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE sa fie foarte scăzută.

Au fost transmise informații privind nCoV către personalul din Aeroportul Internațional Oradea și a fost evaluat modul de răspuns la suspiciuni de îmbolnăvire (spații, personal de supraveghere).

A fost înmânate, în vederea multiplicării, informații pentru călători sub forma Cardului de Alertă pentru Sănătate.

Recomandări pentru călători

Călătorii care planifică să viziteze cel puțin una din cele 4 provincii din China trebuie să evite vizitarea ”piețelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte și să evite contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii.

Călătorii care planifică să viziteze cel puțin una din provinciile menționate trebuie să respecte o bună igienă a mâinilor și alimentelor.

Călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse +/- dificultate de respirație) și febră, care revin din cel puțin una din cele 4 provincii din China, sunt sfătuiți să își pună masca de nas și gură, să sune la 112 și să se adreseze secției/spitalului de boli infecțioase cel mai apropiat, unde să menționeze medicului infecționist istoricul de călătorie.

În plus, din cauza activității gripale endemice din China, călătorii trebuie să fie vaccinați antigripal cu minim 2 săptămâni anterior deplasării, pentru a preveni o boală respiratorie severă.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.