Încă 3 (trei) focare noi de pestă porcină în Bihor

1435
pestă porcină africană
 

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 22-29.12.2020, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 3 (trei) noi focare de boală, respectiv în localitatea Cheriu (comuna Oșorhei), localitatea Șimian (comuna Șimian) și localitatea Cordău (comuna Sânmartin), numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, fiind de 5.

 

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un nou caz de evoluție a PPA în Fondul de vânătoare FV 50 Borod, numărul total al fondurilorde vânătoare afectate de PPA fiind în prezent de 12.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

 

Urmărește-ne și pe Google News