Din 2020, Bihorul colectează separat!

750
Bujor Chirilă
Bujor Chirilă

,,Natura nu are nevoie de oameni. Oamenii au nevoie de natura?”. Cresterea populatiei globului, cresterea in mod constant si alert a consumului, duc in mod natural si la cresterea cantitatii de deseuri pe care o producem. Astfel gestionarea corecta si eficienta a deseurilor a devenit o problematica stringenta la nivel mondial, aflata pe masa de lucru a fiecarui guvern, in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru a se asigura dezvoltarea sustenabila a planetei. Ce putem face noi? Putem incepe prin a fi mai atenti la ce si cat risipim, prin a reduce consumul de produse de care nu avem cu adevarat nevoie, putem sa reparam si sa reutilizam obiecte si sa reciclam ce nu mai poate fi utilizat in forma actuala. Pentru ca reciclam extrem de putin, trimitem cantitati mari de deseuri la gropile de gunoi sau, mai grav, il aruncam pe marginea drumului, pe malurile unor cursuri de apa, ori, te miri pe unde. Ori exact de aici trebuie sa pornim, sa intelegem fiecare dintre noi si sa constientizam importanta pastrarii si sustinerii unui mediu curat si sa ne autoeducam fiecare dintre noi in aceasta privinta. Obiceiul fiecaruia dintre noi de a recicla acasa, la scoala, la birou, adoptat si de cei din jur, prin puterea exemplului va multiplica rezultatele reciclarii.

Romania trebuie sa ajunga in 2020 la o rata de reciclare de 50% din intreaga cantitate de deseuri generata, conform Directivei Europene Cadru privind deseurile. De asemena pentru anii 2020 si 2021 cantitatea de deseuri de hartie, plastic, sticla si metal colectate separat, trebuie sa reprezinte un procent de cel putin 60%, din totalitatea deseurilor municipale. Astfel, in acest context, primele lucruri pe care trebuie sa le facem sunt: reducerea, pe cat posibil, a cantitatii de deseuri generata si colectarea separata a deseurilor pe care le producem fiecare dintre noi.

Incepand cu acest an in judetul Bihor, va deveni operational SMID-ul (Sistemul de Management Integrat al Deseurilor), concept preluat ca model de succes din alte tari ale U.E. (Germania, Austria, Italia) si prin care se doreste o abordare holistica, de ansamblu asupra intregului flux al deseurilor ( de la depunerea in pubela si pana la valorificare, eliminare, respectiv depozitare ), prin aceasta asigurandu-se o gestionare mai eficienta si eficace a intregului proces.

In cadrul SMID Bihor exista sase statii de transfer si tot atatea statii de sortare, situate in Oradea, Alesd, Salonta, Marghita si Valea lui Mihai. Acestora li se mai adauga statia de tratare mecano-biologica (TMB) Oradea si depozitul conform, realizat de municipalitatea oradeana in parteneriat public-privat. ADI Ecolect Group Bihor este o asociatie infiintata prin asocierea tuturor comunelor, oraselor si municipiilor din judetul Bihor, acestora alaturandu-se si Consiliul Judetean Bihor. Asociatia are ca scop implementarea si operationalizarea SMID, iar ca misiune asigurarea si monitorizarea serviciului public de salubrizare cu aplicarea normelor nationale si europene in materie.

Judetul Bihor este impartit in sapte zone de colectare, respectiv: Zona 1A-Oradea, Zona 1B- zona metropolitana, Zona 2-Alesd, Zona 3- Salonta, Zona 4- Beius, Zona 5-Marghita, Zona 6-Valea lui Mihai.

ADI Ecolect a finalizat procedurile de licitatie pentru cinci din cele sase zone pentru care a organizat licitatiile in acest sens incheiand contractele de delegare cu operatorii desemnati castigatori, respectiv AVE Bihor si SALUBRI Alesd.

Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa se semneze contractul si pentru zona metropolitana. Colectarea deseurilor se va face pe cinci fractii, respectiv: rezidual, biodegradabil, hartie/carton, plastic/metal, sticla.

Fiecare gospodarie va primi doua pubele de 120 L si doi saci menajeri. In mediul urban, se va mai adauga o pubela pentru fractia biodegradabila. Colectarea se va face din casa in casa, la fiecare gospodarie instituindu-se principiul ,, platesti cat arunci”, aplicat pe baza raportului dintre frecventa de colectare si volum.

Totodata primariile au posibilitatea de a institui taxa speciala de salubritate, caz in care operatorul de salubrizare va face incasarea direct de la primarie. Acest deziderat pe care ni-l propunem, de a avea un grad de colectare al deseurilor cat mai mare in tot judetul si de a avea un sistem de management integrat cat mai eficient si performant, il putem indeplini doar prin implicarea activa a noastra, a tuturor, a cetatenilor, a autoritatilor locale si a tuturor factorilor cu responsabilitate in acest domeniu.

Impreuna pentru un Bihor curat!

Bujor Chirilă,
Director ADI Ecolect

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.