De luni terasele izolate termic vor fi închise

946
 

Raed Arafat a lămurit câteva aspecte legate de noile restricții ce vor intra în vigoare de luni. Între ele, și chestiunea teraselor, care încă funcționează, deși au fost izolate cu pereți de sticlă sau plastic pentru a păstra căldura. Acestea vor fi considerate spații închise și activitatea lor va fi suspendată acolo unde rata de incidență depășește pragul de 3 la 1.000 de locuitori.

 

“Orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis și se aplică regula spațiilor închise din restaurante după incidență. Aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise”, a precizat Raed Arafat, care a explicat articolul 8 din Hotărârea CNSU privind restricțiile care intră în vigoare luni, 9 noiembrie.

Art. 8: Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19.

„Un spatiu închis e cel care are acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau nu. Orice spațiu cu asemenea descriere se tratează ca spațiu închis, așa că se aplică regula spațiilor închise din restaurante, capacitate redusă sau activitate suspendată, în funcție de incidență”.

Întrebat dacă terasele își pot continua funcționarea, Arafat a subliniat că acestea trebuie să fie, într-adevăr, terase, pentru a avea autorizație.

„Dacă sunt terase adevărate. Dacă deja au acoperiș și două laturi, sunt considerate spații închise și respectă regulile spațiilor închise”.

Amenzile sunt cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei pentru cei care nu se conformează restricțiilor.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.