Cu bicicleta pe „Muntele Şes”

341
 

Siturile de interes comunitar sunt arii naturale protejate în care conservarea biodiversității reprezintă obiectivul prioritar, prin garantarea menținerii speciilor și habitatelor pe termen lung în același timp cu menținerea acestor suprafețe ca sisteme suport pentru dezvoltarea locală.

Situl Natura 2000 ”Muntele Șes” oferă un mix de biodiversitate extraordinar, cu peisaje molcome și comunități încă tradiționale. Asociația care a avut în administrare această arie protejată până la schimbarea legislației, în 2018, a derulat un proiect care a avut ca obiectiv să contribuie la mai buna cunoaștere a valorilor naturale ale sitului. Au fost identificate, descrise și marcate un număr de 8 trasee de vizitare cu bicicleta, însumând peste 150 de kilometri, care pun în valoare principalele văi afluente ale Crișului Repede – Valea Morii, Valea Șinteu, Valea Gepiș, Valea Mișca, Valea Borod, alături de câteva din principalele obiective turistice ale zonei: platoul central al Muntelui Șes, mlaștina de la Iaz, Izvoarele Barcăului. Traseele sunt accesibile pentru cicliști antrenați, fiind mai dificile datorită diferențelor de nivel mari și substratului foarte diferit de rulare.

Descrierile și track-urile fiecărui traseu se pot vizualiza și descărca gratuit pe www.ecotoporadea.ro/turism.

Tot în cadrul proiectului au fost realizate acțiuni de inventariere a biodiversității acvatice pe văile afluente, fiind identificate specii de interes comunitar care necesită protecție și includerea în fișa sitului și a fost tipărit și distribuit un calendar multianual cu fotografii după specii protejate, obiective turistice și peisaje din Muntele Șes.

Proiectul ”Muntele Șes – Natura aproape de noi” a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.